Dark mode


A+ | Скинути | A-
Як отримати свідоцтво про народження дитини за кордоном у 2024 році
Як отримати свідоцтво про народження дитини за кордоном у 2024 році
Через повномасштабну війну багато жінок виїхали з України та вимушені були народжувати дитину за кордоном.

Як зареєструвати дитину, що народилася за кордоном, та як отримати свідоцтво про народження дитини у 2024 році — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Як отримати свідоцтво про народження дитини за кордоном: куди звертатися

Якщо дитина народилася за кордоном, але один з її батьків є громадянином України, то вона також є громадянином України з моменту народження.

Для того щоб зареєструвати народження дитини та отримати українське свідоцтво про народження, необхідно звернутися в закордонну дипломатичну установу України (ЗДУ) за місцем народження дитини.

Винятком є країни, де законодавством передбачено обов’язкову реєстрацію всіх дітей, народжених на їхній території, незалежно від громадянства батьків.

Зверніть увагу! Закордонна дипломатична установа України не реєструє народження дитини, якщо вже була здійснена реєстрація народження в місцевих органах.

Офіційний документ про народження дитини, виданий іноземним уповноваженим органом, є аналогом українського свідоцтва про народження дитини й визнається в Україні у разі його засвідчення апостилем чи легалізації в країні видання такого документа, якщо це передбачено законодавством.

Документи, необхідні для отримання свідоцтва про народження дитини

Для отримання свідоцтва про народження дитини за кордоном один із батьків має підготувати такі документи:

заяву встановленого зразка — подавати необхідно не пізніше одного місяця з дня народження дитини;

паспортні документи батьків дитини;

оригінал довідки про народження дитини з медичного закладу за встановленою в країні народження формою. На її підставі здійснюється реєстрація народження в місцевому органі;

свідоцтво про шлюб або відповідна заява, тобто ті документи, які є підставою для внесення даних про батька дитини.

Документи, які були видані іноземними компетентними органами, повинні бути легалізовані (апостильовані) в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Вони також повинні бути перекладені українською мовою та легалізовані (апостильовані) в установленому порядку законодавством України.

Читайте також

Збіг термін дії паспорта? Що робити та куди звертатися за кордоном

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12071
Опубліковано: 21.03.24