Dark mode


A+ | Скинути | A-
Друга після ядерної: РФ почала масовий випуск ще однієї бомбиСюжет
Друга після ядерної: РФ почала масовий випуск ще однієї бомбиСюжет
Фото: кадр з відео

ФАБ-3000

Оборонний завод у Нижегородській області почав масове виготовлення тритонних авіабомб ФАБ-3000, повідомляють росіяни.

Міністерство оборони Росії сьогодні заявило, що підприємства країни, які випускають авіаційні засоби ураження, вже удвічі наростили виробництво бомб ФАБ-1500 та розпочали масовий випуск ФАБ-3000. Саме ці фугасні заряди вважають другими після тактичних ядерних бомб, тож яку небезпеку несе ФАБ-300 читайте в сюжеті.

Де знаходяться потужності

Масовий випуск снарядів нібито запустили на одному з оборонних підприємств у Нижегородській області. Завод, за інформацією російських ЗМІ, сьогодні особисто проінспектував міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Генеральний директор підприємства доповів йому, що завод нібито виконує завдання з держоборонзамовлення у повному обсязі, тоді як від початку року було збільшено обсяг продукції, яка випускається.

“Сергію Шойгу доповіли, що на підприємстві багаторазово збільшено виробництво авіаційних бомб ФАБ-500, вдвічі збільшено виробництво ФАБ-1500, а з лютого поточного року організовано масове виготовлення ФАБ-3000”, – йдеться у повідомленні.

Виробництво, як додали пропагандисти, вдалося збільшити завдяки розконсервації виробничих потужностей та модернізації виробничих ліній сучасним обладнанням, яким саме не уточнюється.

Що відомо про бомбу

Авіаційний снаряд загального призначення з фугасною боєголовкою ФАБ-3000 був розроблений ще за часів Радянського Союзу і перебуває на озброєнні з 1946 року. Бомбу переважно використовує армія Росії.

Окупанти стверджують, що тритонна ФАБ має надзвичайно потужну і універсальну дію. Зокрема, вона призначена для ураження споруд і укриттів з бетону, а також для прориву дамб і знищення укріплених промислових об’єктів.

Загалом, литий корпус снаряду має вагу близько 1 600 кг, а маса вибухового заряду становить 1 400 кг.

Яка небезпека від ФАБ-3000

Бомба має порівняно міцний корпус для проникнення в ґрунт або в перешкоди типу міжповерхових перекриттів будівель і споруд.

Основним уражальним фактором бомби є дія фугасу. Зокрема, великий надлишковий тиск газоподібних продуктів вибуху; ударні хвилі в повітрі або ґрунті і сейсмічні хвилі; осколки під час дроблення корпусу.

Потенційний радіус ураження ФАБ-3000 – 46 метрів, радіус розсіювання осколків – 260 метрів.

Експерти вважають, що сильніше за руйнівною силою цих ФАБ є лише тактичні ядерні заряди, а останні застосування бомби, за їхніми словами, були зафіксовані під час війни СРСР в Афганістані. Водночас, є інформація, що російська армія наносила удари авіабомбами ФАБ-3000 по Азовсталі навесні 2022 року.

Носієм подібних снарядів можуть бути бомбардувальники Ту-4, Ту-16 та Ту-22.

За інформацією російського Telegram-каналу Fighterbomber, ФАБ-3000 офіційно може нести лише Ту-22М3, натомість борт Су-34 не призначений для цієї бомби.

“Але чисто технічно він (Су-34, – ред.) возить ПТБ-3000 або ФАБ 1500-2700 у кількості 3 штук, тобто якщо прямий дуже треба буде…”, – йдеться у повідомленні.  

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 23848
Опубліковано: 21.03.24