Dark mode


A+ | Скинути | A-
Новий обстріл Києва: Росія хитрує з траєкторієюСюжет
Новий обстріл Києва: Росія хитрує з траєкторієюСюжет
Після складних маневрів у сусідніх областях, російські ракети одночасно наблизились до Києва з різних напрямків.

Після паузи в 44 дні російська армія знову здійснила масовану атаку на Київ. Ворог традиційно застосував крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС разом із балістикою.

Особливістю сьогоднішнього удару стала складна траєкторія ракет. Так, після маневрів у сусідніх областях, вони одночасно наблизились до столиці з різних напрямків.

Хитрощі росіян

“Ви бачили, напевно, що траєкторія ракет була складна, маневри здійснювали, намагались обійти системи ППО. Тому працювали по всій країні”, – пояснила керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк під час телемарафону Єдині новини.

 соцмережі

 

Вона також додала, що наші військові спостерігали підвищену активність безпілотної ворожої розвідки напередодні обстрілу. Зокрема, ворог намагався зібрати максимум інформації за допомогою SuperCam.

“Загалом активність безпілотної розвідки, зокрема у нашій зоні відповідальності, сягнула 147 одиниць за добу. Це дуже високий показник. Так вони намагаються компенсувати відсутність у повітрі А-50”, – сказала Гуменюк.

Водночас, за її словами, кораблі РФ не були задіяні в цій атаці.

“Вони знаходились у пунктах базування. І не виходять на патрулювання вже протягом двох тижнів. А ракетоносії вже більше місяця перебувають на базі”, – розповіла вона.

“Розвідка боєм”

Експерт із РЕБ Анатолій Храпчинський вважає, що сьогодні Росія здійснювала обстріл “фактично наосліп” без літака А-50, який зазвичай проводив розвідку території України, щоб ракетам було простіше пролетіти й оминути українську протиповітряну оборону.

“Це перший масований обстріл після збиття А-50, можна сказати, що це був обстріл наосліп, і як результат бачимо, що всі ракети були знищені. Пуски були з Волгодонська, тобто вони не пішли до Каспію, і це вказує на те, що росіяни дедалі ближче до території України намагаються запускати ракети, тому що розуміють, що кількісно-якісні характеристики їхніх ракет дедалі слабішають, і вони намагаються, щоб більша частина ракет залетіла на територію України”, – сказав Храпчинський в ефірі Апостроф TV.

В свою чергу ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман вважає, що сьогоднішній обстріл Києва – це лише “розвідка боєм”. Тож наступні атаки можуть бути більш потужними і масованими, вважає експерт.

“Трошки дивно, тому що вони вже мали накопичити між пусками за 45 днів більше 100 ракет. Тому було зрозуміло, що рано чи пізно вони зроблять обстріл, але здавалося, що вони мали його зробити більш потужним. Чому така невелика кількість ракет? Це означає, що, найімовірніше, незабаром ми побачимо ще один обстріл, бо по-іншому прогнозувати росіян важко”, – сказав Гетьман в ефірі Radio NV.

Куди цілився ворог

Майже всі крилаті та балістичні ракети, які сьогодні Росія випустила по українській столиці, були націлені на об’єкти Головного управління розвідки Міноборони України. Про це повідомило проінформоване джерело в ГУР для видання Українська правда.

“Абсолютна більшість ракет, які летіли по Києву 21 березня, була спрямована на об’єкти Головного управління розвідки”, – сказав співрозмовник ЗМІ.

За його словами, усі ракети були збиті силами протиповітряної та протиракетної оборони.

Водночас замість об’єктів ГУР під час російської атаки серйозно постраждав склад найбільшого українського маркетплейсу Rozetka. В результаті знищені будівля інтернет-магазину та товар, а вибухова хвиля поперевертала автомобілі.

В момент обстрілу на зміні було 99 співробітників магазину: ніхто з них не постраждав, бо всі пройшли в укриття.  

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15517
Опубліковано: 21.03.24