Dark mode


A+ | Скинути | A-
Термінали Starlink продаються на чорних ринках по всьому світу – Bloomberg
Термінали Starlink продаються на чорних ринках по всьому світу – Bloomberg
Термінали Starlink компанії Ілона Маска SpaceX почали з’являтися в країнах, з якими супутниковий сервіс не має укладених угод, зокрема й в таких, де панують репресивні режими.

Про це йдеться у розслідуванні агенції Bloomberg.

Інтернет Starlink

Starlink забезпечує широкосмуговий інтернет, який роздають приблизно 5500 супутників. Зараз Starlink має вже близько 2,6 млн клієнтів, і саме це може стати основним джерелом прибутку для SpaceX.

За підрахунками, Starlink може з часом досягти доходу в 30 млрд доларів на рік. Компанія планує запустити десятки тисяч додаткових супутників, щоб покриття Землі було більш щільним, і щоб забезпечити інтернетом місця, де не можливо протягнути наземний широкосмуговий зв’язок або які були відрізані через стихійні лиха чи воєнні конфлікти.

Проте SpaceX спочатку має укласти угоди з урядами на кожній території.

Контрабанда Starlink

Контрабандне завезення і сама наявність Starlink на чорному ринку стало глобальною проблемою, що ставить під сумнів контроль компанії над системою, а це впливає на національну безпеку.

Термінали Starlink широко використовуються в Ємені та Судані. В останній країні, за словами західних дипломатів, солдати воєнізованих Сил швидкого реагування використовують цю систему для своєї логістики, оскільки звичайний інтернет у країні не працює вже кілька місяців.

Збройні сили Судану та Сили швидкого реагування звинувачують один одного у припиненні надання послуг інтернету, а генеральний директор мобільного оператора Zain Sudan заявив, що інженери не змогли дістатися до деяких районів країни, щоб відновити роботу мережі через небезпеку та брак пального.

Щоб налагодити зв’язок, в суданський регіон Дарфур почали контрабандою завозити станції. Самі пристрої реєстрували в Дубаї, а потім перевозила в Уганду літаком, а потім автотранспортом через Південний Судан до Судану.

Золотошукачі у віддалених районах уздовж кордонів Південного Судану і Центральноафриканської Республіки користувалися послугами Starlink ще до війни. А на сайті Starlink зазначено, що “дата початку надання послуг у Судані наразі невідома”.

У Центральній Азії угоди зі Starlink рідко хто укладає. Наприклад, у Казахстані урядова протидія контрабанді терміналів майже не вплинула на використання цієї технології в країні. Ціни на Starlink на “чорному ринку” зростають.

Використання Starlink в Ємені

За словами ізраїльського урядовця, SpaceX запевнила уряд Ізраїля, що може визначати геолокацію і вимикати окремі термінали, коли виявляє незаконне використання.

Тим часом у Ємені комплекти Starlink відкрито продаються в соціальних мережах, їх купують із Сінгапура чи Малайзії, а потім активують у роумінгу. Клієнти розраховуються через банківські перекази в інших країнах.

За словами одного з продавців, ціни вищі на територіях, підконтрольних хуситам.

“Чорний ринок” Starlink в Африці

У Південній Африці, де народився Ілон Маск, уряд ще не схвалив заявку Starlink на роботу. Але це не завадило там процвітати “чорному ринку” терміналами. У Facebook є об’яви провайдерів, які пропонують купити і активувати станції Starlink в Мозамбіку (там Starlink має ліцензію), а потім доставити їх через кордон до ПАР.

Національне управління зв’язку Гани в грудні 2023 року оприлюднило вимогу до всіх, хто займається продажем або експлуатацією послуг Starlink в країні, негайно це припинити.

У Зімбабве влада пригрозила постачальникам і провайдерам Starlink. Є інформація, що ціни на обладнання Starlink на “чорному ринку” коливаються від 700 до 2000 доларів.

При цьому урядовці Гани й Зімбабве не виключають, що згодом в їхнії країнах все ж працюватиме ліцензований інтернет Starlink. Країни мають різні причини для відмови від співпраці зі Starlink, зокрема через занепокоєння з приводу використання даних.

Наразі послуги Starlink легально доступні у восьми країнах Африки на південь від Сахари.

Інтернет Starlink у Венесуелі

Станції Starlink продаються у Венесуелі, де фізичні та юридичні особи перебувають під санкціями США вже майже десять років. На карті інтернет-покриття мережі не вказано, що у Венесуелі мають працювати супутники. А от в соціальних мережах рекламують пакетні пропозиції на обладнання Starlink.

У Венесуелі клієнти обходять заборону та сплачують тарифний план за допомогою міжнародної кредитної картки.

Starlink в Україні

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія SpaceX передала українським військовим технологію та надала доступ. Згодом Міністерство оборони США уклало угоду зі Starlink про постачання Україні обладнання.

Getty Images

У лютому 2024 року Київ заявив, що російські військові також використовують Starlink на фронті. Навіть у соцмережі X (Twitter) з’явилося багато публікацій, на яких видно, як російські солдати розпаковують комплекти Starlink.

Двоє демократів Палати представників Конгресу США написали листа президентці SpaceX Гвінн Шотвелл, в якому закликали дати відповідь на заяви України.

Згодом Ілон Маск написав, що жоден Starlinks прямо чи опосередковано не продали Росії.

– SpaceX повинна мати можливість запобігти використанню Росією Starlink на окупованих територіях України, оскільки практично кожну станцію можна ідентифікувати, – сказала Кендіс Джонсон, директор монреальської компанії NorthStar Earth & Space Inc., яка в січні успішно запустила чотири супутники для ідентифікації та відстеження об’єктів у космосі.

За її словами, потрібно більше підзвітності: перед країною, перед компанією, перед акціонерами, перед зацікавленими сторонами.

У США можуть посилити експортний контроль

Адміністрація президента Джо Байдена може посилити експортний контроль за Starlink, щоб технологія не потрапила до рук американських супротивників.

Важливо фіксувати геолокації станцій, коли вони ввімкнені, і блокувати ті, які порушують експортний контроль США.

У SpaceX запевняють деякі країни, що працюватимуть з ними над тим, щоб не надавати послуги Starlink на певних територіях.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10336
Опубліковано: 26.03.24