Dark mode


A+ | Скинути | A-
Ситуація на фронті, допомога від США в кредит та додаткові ЗРК Patriot для України: головні тези з інтерв’ю Зеленського
Ситуація на фронті, допомога від США в кредит та додаткові ЗРК Patriot для України: головні тези з інтерв’ю Зеленського
Президент Володимир Зеленський дав детальне інтерв’ю щодо ситуації на фронті, допомоги від західних партнерів та загроз для держави з боку Білорусі

Скільки Україні потрібно систем ЗРК Patriot, щоб повністю закрити небо, як обладнаний захист Харкова у небі та на землі, а також якими є темпи з будівництва фортифікацій на фронті?

Відповіді на ці питання читайте на Фактах ICTV за підсумками інтерв’ю президента України Володимира Зеленського, яке він дав ведучим телемарафону Єдині новини Оресту Дрималовському, який є військовим та журналістом програми Вікна-новини, а також Людмилі Добровольській, журналістці телеканалу Ми – Україна.

Затягування законопроєкту про мобілізацію

Ситуація на фронті: ворог не просувається

Захист Харкова на землі

Загроза з Білорусі?

Скільки винищувачів F-16 до кінця року отримає Україна

Скільки ЗРК Patriot потрібно Україні, щоб закрити небо

Фортифікації на фронті: якою є ситуація

Кредитні кошти від США: чи погодиться Україна

Затягування законопроєкту про мобілізацію

В інтерв’ю Зеленський розкритикував темпи схвалення законопроєкта про мобілізацію у Верховній Раді та заявив, що найближчими днями, ймовірно, документ все ж буде схвалений народними депутатами.

За його словами, затягуванням ухвалення законопроєкту про мобілізацію користується Росія у своїй дезінформаційні кампанії проти українського суспільства та західних країн-партнерів.

– Вони (росіяни, – Ред.) порушили питання мобілізації, вони зрозуміли сенситивність цього питання. Порушили питання мобілізації в українському суспільстві й на Заході, тож воно спрацювало. Це питання почало ділити суспільство на тих, хто за, а також на тих, хто проти. На військових і цивільних. Це велика помилка. Депутати повинні заспокоїти і не чекати оплесків своєму популізму, а тому вичищати закон не можна, треба дивитися на нього реально. Робочий закон, який спрацює, – каже глава держави.

Кредитні кошти від США: чи погодиться Україна

На запитання про те, чи погодиться Україна на допомогу США у вигляді кредитних коштів, президент каже, що наразі офіційним Києвом розглядається декілька варіантів.

– Знаєте, один сенатор нещодавно був, і він запитав: “А ти погодишся на кредитні гроші?”. Я запитав: “А які варіанти?”. “Ну, – він каже, – ну, якщо, наприклад, тобі скажуть, що гроші кредитні або ти не отримаєш (допомоги, – Ред.)”. Я кажу: “А навіщо такі вибори, коли немає вибору?”, – переповів Зеленський розмову з, ймовірно, сенатором-республіканцем Ліндсі Гремом, який 18 березня відвідав Україну.

Президент стверджує, що Україна готова погодитись “на будь-який варіант”.

– Я вам скажу більше – якби сьогодні запропонували Україні дати пакет у кредит сьогодні або безкоштовно через рік, то ми б сказали – тільки сьогодні. Тут немає ніякого вибору. Наш вибір один: вижити і перемогти. Ми це намагаємося робити різними шляхами. Це щодо кредиту. Тому неважливо, а важливо є те, щоб було чим швидше, тим буде краще, – додав президент.

Ситуація на фронті: ворог не просувається

За словами глави держави, сьогодні окупантів зупинили Сили оборони України. І хоч ситуація на фронті є складною, але залишається стабільною.

– Ворог не просувається, там, де він робить кроки вперед, наші військові відбивають його, тиснуть і він відходить назад, і навпаки наші хлопці роблять кроки деякі вперед. Всі ці дії, 90% це схід України, це різні напрямки, не тільки Авдіївка, Лиман, і Харківський напрямок, Куп’янськ тощо, – повідомив Зеленський.

Захист Харкова на землі

Президент розповів, що сьогодні Кремль не приховує, що Харків для РФ є бажаною ціллю. Але у Москві мають знати, що Харків на сьогодні захищений, і українські війська мають потужні лінії оборони на цьому напрямку, тому в разі спроб ворога просуватись – росіяни отримають опір.

– Харків сьогодні захищений. Що стосується оборонних рубежів, що стосується нашого війська, сьогодні Харків не знаходиться у небезпеці. Те, що це бажана ціль… Ну, росіяни не приховують – весь схід, і не тільки схід, а й південь нашої держави, і такі міста як Харків, Краматорськ – це їх бажана ціль. Але сьогодні ми захищаємо абсолютно впевнено Харківщину, – сказав Зеленський.

Загроза з Білорусі?

Як російські окупанти в Білорусі, так і білоруські військові та політичні керівники, мають знати, що Україна будує серйозні фортифікаційні рубежі на кордоні з Білоруссю, тому ворог отримає потужний спротив.

– Що стосується білоруського напрямку: те, що ми будуємо рубежі, це не секрет. І росіяни також повинні знати, і білоруси також, або росіяни на території Білорусі також повинні знати – так, тут є рубежі, – наголосив лідер.

Він додав, що зі стратегічної точки зору, то загроз з боку Білорусі наразі немає: “з Білорусі поки що ми не бачимо ніяких на сьогодні планів, загроз і потужностей”.

Скільки винищувачів F-16 до кінця року отримає Україна

Україні, щоб протидіяти керованим авіаційним бомбам (КАБ) РФ, потрібен комбінований захист у виглядів винищувачів F-16 та систем ППО.

Водночас до кінця 2024 року Україна зможе отримати лише 10% винищувачів F-16 від загального числа обіцяних літаків. Це має посилити боротьбу проти російських КАБів.

– Що таке 10% (F-16, – Ред.) від того обсягу? Від складу нашого сучасного повітряного флоту, якого достатньо самостійно перемогти ту кількість російських літаків, які працюють по Україні. Я говорю, якщо боротися у небі, то боротися й перемагати, а не просто “у нас є F-16”. Нам потрібна відповідна кількість. І ми розуміємо, що 10% від цього цього року буде. Тому я й сказав комбінований, не вистачить літаків зараз – і літаки, і ППО. Так можна, – додав президент.

Скільки ЗРК Patriot потрібно Україні, щоб закрити небо

Глава держави також розповів, скільки потрібно ЗРК Patriot, або аналогічних систем ППО, щоб повністю закрити небо над Україною від російських атак.

– Я вам не скажу, скільки у нас є систем Patriot. Я можу сказати, аби закрити Україну повністю, на майбутнє, Україні бажано мати 25 систем Patriot по 6-8 батарей у кожній, — сказав Зеленський.

Фортифікації на фронті: якою є ситуація

Україна будує три лінії оборони завдовжки 2 тис. км на різних напрямках – на Авдіївському, на Запоріжжі та на півночі країни. Усі вони будуть готові приблизно в один і той самий час.

– Якісний підхід до всіх ліній оборони, незалежно від напрямку, є однаковим, проте стандартним. І щодо термінів здавання – ті приблизно однакові, але що ближче до гарячих напрямків, то швидше все будується, вимога така. Але приблизно в один термін все здадуть, – говорить голова держави.

Він зауважив, що за кілька місяців все буде готово – такі зобов’язання щодо всіх трьох ліній.

– На деяких напрямках, зокрема гарячих, уже 92%-98% виконаних робіт, – розповів Зеленський.

Водночас Зеленський додає, що не можна казати, що фортифікацій на фронті справді достатньо.

Читайте також

Україна має вдосталь снарядів для стабілізації фронту, але недостатньо для зриву наступу РФ – Зеленський

Фото: Starlight Media

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 8098
Опубліковано: 06.04.24