Dark mode


A+ | Скинути | A-
Вчені виявили, що аутизм і розлади поведінки у дітей пов’язані з порушенням кишкової флори
Вчені виявили, що аутизм і розлади поведінки у дітей пов’язані з порушенням кишкової флори
Американські дослідники виявили зв’язок між порушенням кишкової флори в перші роки життя та ризиком розвитку ряду неврологічних розладів. Висновки щодо цієї теми були опубліковані в журналі Cell.

Біомаркери неврологічних розладів

Дослідження, проведене на основі довгострокового спостереження за 16 тис. дітей виявило біомаркери, пов’язані з неврологічними розладами, зокрема з аутизмом, синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), комунікативними проблемами та порушеннями інтелектуального розвитку.

Вчені проаналізували склад кишкової флори (бактерії в калі) та рівні речовин у пуповинній крові дітей з огляду на розвиток нервової системи немовлят та з’ясували, що ризик розвитку розладів виникав ще до діагностики.

Крім того, вчені встановили, що наявність бактерії Citrobacter або відсутність Coprococcus збільшували ймовірність захворіти малюкам, схильних до вушних інфекцій.

Антибіотики збільшують ризик захворіти

Дослідники припускають, що ризик виникає не через саму інфекцію, а внаслідок лікування антибіотиками. Адже це порушує склад кишкової флори та спричиняє розлади нервової системи.

У попередніх дослідженнях було показано як впливають антибіотики на хвороби, пов’язані з імунною системою, зокрема діабет І типу та дитячий ревматизм. За словами одного з вчених, Coprococcus і Akkermansia muciniphila мають потенційний захисний ефект.

Ці бактерії є попередниками нейромедіаторів, які відіграють життєво важливу роль у  організації нервових сигналів мозку. У дітей, які пізніше отримали неврологічний діагноз, спостерігався дефіцит бактерій.

Отримані дані свідчать про порушення зв’язку імунної регуляції та метаболізму, що  ускладнюється стресом, інфекцією в ранньому віці та прийомом антибіотиків.

Таким чином, дослідження відкриває нові дані для розробки протоколів скринінгу та профілактичних заходів.

Читайте також

Психотерапевт розповіла, як розпізнати в дитини ознаки аутизму

Джерело: Medicalxpress

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10907
Опубліковано: 08.04.24