Dark mode


A+ | Скинути | A-
Допомога у зв’язку з безробіттям 2024: як отримати та розмір виплат
Допомога у зв’язку з безробіттям 2024: як отримати та розмір виплат
На час воєнного стану державою було врегульовано призначення і розмір виплат українцям допомоги у зв’язку з безробіттям. Окрім того, 21 квітня 2022 року Рада ухвалила законопроєкт Про внесення змін до закону про безробіття в умовах війни.

Він спрощує отримання статусу безробітного та соціальних виплат для ВПО, а також осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Хто може отримувати фінансову допомогу у зв’язку з безробіттям у 2024 році та у якому розмірі – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Як оформити допомогу у зв’язку з безробіттям 2024

Для цього необхідно звернутися до найближчого центру зайнятості.

Заяву на призначення статусу безробітного можна подати до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості:

особисто, під час безпосереднього відвідування;

в електронній формі за допомогою порталу або застосунку Дія;

у телефонному режимі.

Такий спосіб отримання допомоги діє лише на час воєнного стану. Протягом 30 днів після його завершення безробітний повинен подати до центру зайнятості оригінали документів:

трудову книжку;

документ про освіту або його дублікат;

військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися із строкової військової служби;

ВПО у разі відсутності документів, що підтверджують факт звільнення, подається:

заява про припинення трудових відносин, документ, що підтверджує факт припинення зайнятості або відповідне рішення суду в разі припинення трудових відносин у судовому порядку;

за можливості розрахунковий документ (квитанція), що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом з описом вкладення.

Статус безробітного надається з першого дня реєстрації у центрі зайнятості за особистою заявою людини.

Відповідно, допомога почне надаватися з першого дня отримання статусу безробітного.

Хто може отримати допомогу у зв’язку з безробіттям

Закон України від 29.09.22 року № 2622-IX змінює багато норм, які стосуються умов та тривалості цих виплат.

У 2024 році допомогу у зв’язку з безробіттям можна буде отримувати лише за умови, що страховий стаж протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становитиме не менше ніж 7 місяців.

Крім того, більшості безробітним строк надання допомоги визначатимуть залежно від страхового стажу:

до 3 років – 180 календарних днів;

від 3 до 6 років – 210 календарних днів;

від 6 до 12 років – 240 календарних днів;

від 12 до 18 років – 270 календарних днів;

від 18 до 24 років – 300 календарних днів;

від 24 до 30 років – 330 календарних днів;

понад 30 років – 360 календарних днів.

Який розмір допомоги у 2024 році

З 1 січня 2024 року в Україні збільшилася мінімальна заробітна плата до 7100 грн. Відповідно, збільшилися усі, передбачені законодавством виплати, розмір яких залежить від мінімальної зарплати.

Тепер максимальний розмір допомоги по безробіттю становить 7100 грн, оскільки під час воєнного стану він не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю складає у 2024 році становить 1500 грн, відповідно до Постанови Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю № 60 від 14.09.2023 року.

Загальна тривалість виплати допомоги з безробіття – 360 календарних днів, для людей передпенсійного віку – 720 календарних днів.

Допомогу у зв’язку з безробіттям виплачуватимуть залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

перша половина строку – 100%;

у подальшому – 50%.

Більше того, розмір допомоги у зв’язку з безробіттям визначатимуть у відсотках до середньої зарплати (доходу) залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги у зв’язку з безробіттям, встановлений правлінням Фонду для цієї категорії осіб:

до 3 років – 50%;

від 3 до 6 років – 55%;

від 6 до 12 років – 60%;

від 12 до 18 років – 65%;

від 18 до 24 років – 70%;

від 24 до 30 років – 75%;

понад 30 років – 80%.

Під час дії воєнного стану для безробітних, які перебувають на тимчасово окупованій території, виплата може здійснюватися без особистого відвідування особи.

Допомога у зв’язку з безробіттям 2024: що робити, якщо не приходять виплати

Факти ICTV запитали в юриста та адвоката Ростислава Кравця, що робити, якщо не приходять виплати по безробіттю. Ще у 2023 році держава встановила додаткові умови щодо отримання допомоги по безробіттю.

Я вважаю їх незаконними, адже людина сплачувала страхові внески за одними правилами, а коли прийшов час отримувати кошти за страховими внесками, то правила чомусь змінилися.

Влітку 2023 року були встановлені нові умови та порядок призначення допомоги по безробіттю під час дії воєнного стану. Вони стосувалися ВПО, знаходження людей безпосередньо на обліку, наявності в них рахунків чи виїзду за кордон.

Наприклад, у разі, якщо людина виїжджала за кордон, то вона втрачає право на виплатити по безробіттю. Я вважаю це неправильним, тому що людина все одно має право на ці виплати, які були передбачені законом в той час, коли вона сплачувала внески. Якщо виплати не приходять, потрібно йти в державні органи, структури, оскаржувати це рішення.

Читайте також

Як самостійно розрахувати розмір виплат з безробіття 2024

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 9296
Опубліковано: 08.04.24