Dark mode


A+ | Скинути | A-
“Це помилка”. Чому США виступають проти ІзраїлюСюжет
“Це помилка”. Чому США виступають проти ІзраїлюСюжет
Джо Байден зробив найжорсткіший коментарів на адресу Ізраїлю і закликав припинити війну проти ХАМАС.

Президент США Джо Байден назвав підхід прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху помилковим у війні в Газі та закликав його уряд негайно зупинити бойові дії. Чому Білий дім різко змінив позицію щодо свого давнього союзника – далі в сюжеті.

Причини розколу

Зазначимо, що Байден був відвертим прихильником війни Ізраїлю проти ХАМАС відтоді, як збройне угруповання здійснило смертоносний напад 7 жовтня. Але останніми тижнями його підтримка Нетаньяху, здається, вичерпалася, і Білий дім зайняв сувору позицію щодо Ізраїлю, підриваючи десятилітній альянс між країнами та поглиблюючи міжнародну ізоляцію Ізраїлю через війну.

Найсерйозніші розбіжності між Байденом і Нетаньяху виникли після оприлюднення планів Ізраїлю здійснити наземну операцію у найпівденнішому місті Гази Рафах. Ще більше розкол посилився після того, як минулого тижня ізраїльська армія завдала авіаудар по конвою з гуманітарною допомогою.

В результаті атаки загинуло сім працівників продовольчої благодійної організації World Central Kitchen, більшість із них були іноземцями. Ізраїль заявив, що атака була ненавмисною. Проте, як стверджують в Білому домі, такі дії неймовірно розгнівали Байдена.

Різка заява

В інтерв’ю Univision, яке було записане лише через два дні після удару по конвою, президент США озвучив найгострішу критику на адресу Ізраїлю і назвав підхід Нетаньяху до війни в Газі “помилкою”.

“Ну, я вам скажу, я вважаю те, що він робить, помилкою. Я не згоден з його підходом. Я вважаю обурливим те, що ці чотири-три транспортні засоби були збиті безпілотниками”, – сказав Байден.

Очільник Білого дому також підтвердив, що після цієї трагічної ситуації він провів напружену телефонну розмову з Нетаньяху, і додав, що для Ізраїлю «немає виправдань» для того, щоб не надіслати гуманітарну допомогу в Газу.

“Тож я закликаю ізраїльтян просто оголосити про припинення вогню та дозволити протягом наступних шести, восьми тижнів повний доступ (жителям Гази – ред.) до їжі та медикаментів, що надходять до країни”, – додав Байден.

Зокрема, президент США посилив тиск на Нетаньяху, щоб той дозволив ввозити більше допомоги в Газу, сказавши, що він уже розмовляв із Саудівською Аравією, Йорданією та Єгиптом, і вони готові привезти продукти харчування.

“Немає жодних виправдань тому, щоб не забезпечити потреби цих людей у харчуванні та ліках. Це має бути зроблено зараз”, – додав він.

Голод в Газі

Нагадаємо, що Ізраїль припинив поставки допомоги в Газу в перші дні війни, але під тиском США дозволяв перевозити гуманітарну допомогу. Тим не менш, групи волонтерів скаржилися, що постачання продовольства відбувається дуже повільно, звинувачуючи в цьому ізраїльські обмеження.

В свою чергу Нетаньяху стверджує, що він постійно нарощував допомогу протягом війни, відкриваючи більше пунктів в’їзду для вантажівок і для того, щоб дістатися до особливо постраждалих районів, таких як північна Газа.

Ізраїль звинувачує гуманітарні групи в надто повільній доставці допомоги, коли вона потрапляє саме на територію Гази. Волонтери ж кажуть, що проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і нестабільна ситуація з безпекою, що підкреслюється ударом по WCK, ускладнюють доставку.

Складна ситуація для Нетаньяху

Зараз Ізраїль і ХАМАС ведуть переговори, спрямовані на припинення вогню в обмін на звільнення заручників, захоплених ХАМАС ще 7 жовтня. Але сторони залишаються далекими в ключових питаннях.

Напередодні Кабінет безпеки Нетаньяху проводив переговори щодо заручників, але не зміг ухвалити жодних рішень.

За інформацією іноземних ЗМІ, прем’єр-міністр Ізраїлю зараз перебуває у дуже складній ситуації. З одного боку – через шість місяців війни Ізраїль стає все більш ізольованим, навіть його найближчий партнер – Вашингтон – дедалі голосніше висловлює своє невдоволення напрямком війни, а давні торгові партнери, такі як Туреччина, вживають потенційно болючих економічних кроків для Ізраїлю.

Водночас партнери Нетаньяху в уряді виступають проти значних поступок ХАМАСу у поточних переговорах. Вони погрожували вийти з уряду – крок, який призведе до розпаду правлячої коаліції та нових виборів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 8728
Опубліковано: 10.04.24