Dark mode


A+ | Скинути | A-
Хто такі військовозобов’язані в Україні 2024: пояснення
Хто такі військовозобов’язані в Україні 2024: пояснення
В Україні триває воєнний стан і загальна мобілізація. У зв’язку з цим військовозобов’язаним чоловікам вручають повістки для захисту країни.

Під час війни українці мають бути обізнані у військових і воєнних питаннях та орієнтуватися в основних термінах. Факти ICTV розповідають, хто вважається військовозобов’язаним в Україні.

Хто такий військовозобов’язаний в Україні

Військовозобов’язані, згідно з п. 9 ст. 1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу — це громадяни, які перебувають у запасі для комплектування Збройних сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Військовозобов’язаними є чоловіки віком від 25 до 60 років, які наразі не проходять військову службу.

Існує ще таке поняття, як військовослужбовці — це особи, які проходять військову службу. Тобто, військовослужбовці вже служать у ЗСУ, військовозобов’язані лише готуються.

Військовозобов’язаного чоловіка можуть мобілізувати та вручити йому повістку, керуючись указом президента України №69/2022 від 24 лютого 2022 року Про загальну мобілізацію. Також він може самостійно виявити бажання обороняти Україну та підписати контракт на військову службу добровільно.

Згідно із Законом Про військовий обов’язок і військову службу, запас військовозобов’язаних поділяється на дві категорії:

військовозобов’язані, які проходили військову службу та здобули військово-облікову спеціальність;

військовозобов’язані, які не проходили військової служби, або не здобули військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби, а також військовозобов’язані-жінки.

На сьогодні не можуть бути мобілізованими:

чоловіки старше 60 років, за винятком вищого офіцерського складу – вони можуть служити в ЗСУ до 65 років за власним бажанням;

громадяни, які мають право на відстрочення від мобілізації;

громадяни, які непридатні до військової служби.

Окрім військовозобов’язаних осіб, згідно з пунктом 9 статті 1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу, також можна виділити: призовників (чоловіки віком до 25 років), допризовників, резервістів. Детальніше про кожну категорію можна дізнатися за посиланням.

Читайте також

Мобілізація з 25 років: що передбачено новим законопроєктом 10449

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 6717
Опубліковано: 10.04.24