Dark mode


A+ | Скинути | A-
Які посади є в ЗСУ у 2024 році: перелік вакансій
Які посади є в ЗСУ у 2024 році: перелік вакансій
Збройні Сили України – це велика й організаційно складна система зі своєю структурою, яка потребує великої кількості фахівців різних спеціальностей. І йдеться не лише про військові спеціальності, а й про спеціальності, що не потребують спеціальних військових навичок.

У листопаді 2023 року Міністерство оборони запустило проєкт рекрутингу до Сил оборони – добровільний набір людей, які хочуть приєднатися до армії та реалізувати свій досвід і професійні навички для захисту Батьківщини.

Але водночас виникає запитання – які є посади в армії України та де саме шукати вакансії – про це читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Які посади в ЗСУ у 2024 році: перелік

Кожна посада в армії забезпечує певну частину роботи, необхідну для виконання того чи іншого завдання. Розгляньмо, яка сфера відповідальності на різних посадах у структурі ЗСУ.

Військова частина – це найбільша самостійна одиниця в усіх видах Збройних Сил, яка здатна виконувати бойові завдання та забезпечувати свою життєдіяльність на адміністративному й господарському рівнях.

Зазвичай військова частина є місцем базування бригади. У бригаді може бути від 1000 до 8000 осіб, а структура відрізняється залежно від роду та виду військ. Бригада складається зі штабу та управління, бойових батальйонів і дивізіонів, підрозділів забезпечення, а також служб:

продовольчої;

речової;

медичної;

радіаційного, хімічного і біологічного захисту тощо.

Кожен підрозділ для виконання бойового завдання потребує певних фахівців:

солдатський особовий склад – це вузькопрофільні фахівці, які виконують конкретну функцію;

керівний склад – різні види військ потребують командирів різного рангу, які керуватимуть різною кількістю людей та мають свій рівень відповідальності;

сержантський склад – фахівці, які мають навички управління невеликим колективом. Вони взаємодіють з особовим складом, тому повинні мати високі комунікаційні й організаторські навички, вміти взаємодіяти з іншими відділеннями.

Люди з сержантським званням обіймають такі посади:

командир відділення – проводить навчання, має високі менторські навички, має у підпорядкованні до 10 підлеглих;

старшина роти – виконує організаторські функції, забезпечує особовий склад їжею, одягом тощо;

головний сержант роти – займається професійною підготовкою підлеглого сержантського та солдатського складу;

командир взводу – в обов’язки входить керування особовим складом до 30 людей (сержанти та солдати).

Командири батальйонів і рот – керують великою кількістю людей особового складу. Командири рот керують особовим складом до 120 осіб, командири батальйонів – близько 500 осіб.

Начальник штабу – ця посада передбачає організацію життєдіяльності батальйону, ведення документації, планування тощо.

Також є заступники різного рівня. Залежно від роду військ можуть бути – заступники з озброєння, бойової підготовки, заступник з тилу тощо. Ці фахівці можуть замінити командира та керувати особовим складом підрозділу за необхідності.

Бойовий медик – це сержантська посада, на яку необхідно проходити спеціальну підготовку.

Які є невійськові посади в армії

Будь-який підрозділ ЗСУ потребує фахових спеціалістів, і це не завжди військові спеціальності. Це можуть бути механіки, будівельники, зварювальники, кухарі, навіть, юристи, фахівці з документообігу та IT. Всі ці посади дуже важливі й потрібні нашому війську, щоб воно було не просто обороноздатним, а й максимально ефективним.

Посади у війську без бойового досвіду:

бухгалтер – обов’язки можуть змінюватися залежно від підрозділу, але серед них можна виділити ведення бухгалтерського обліку, проведення розрахунків, нарахування заробітної плати тощо;

діловод – людина на цій посаді відповідає за ведення документообороту;

оператор БпЛА – виявлення та знищення ворожих цілей, корегування вогню, спостереження за державним кордоном та виявлення порушників;

кухар – забезпечує військовослужбовців харчуванням;

водій – керує транспортними засобами, водійські посади в ЗСУ передбачають наявність прав різних категорій.

Які ще є посади в ЗСУ – артилерист, стрілець, водій танка, електрик, механік, водій-кранівник тощо.

Зазначимо, що фахівці, які працюють на не військових спеціальностях, все одно вважаються військовослужбовцями. Оскільки більшість підрозділів працює у зоні бойових дій.

Знайти перелік посад в армію України можна на основних сайтах пошуку роботи: Robota.ua, Work.ua, а також на OLX.ua.

Читайте також

Кому підпорядковуються ТЦК в Україні: відповідь юриста

Джерело: Veteran Hub

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14539
Опубліковано: 12.04.24