Dark mode


A+ | Скинути | A-
Атака РФ 22 березня зруйнувала Зміївську ТЕС: знищені усі блоки
Атака РФ 22 березня зруйнувала Зміївську ТЕС: знищені усі блоки
Внаслідок масштабної ракетної атаки Росії по Україні 22 березня була повністю зруйнована Зміївська теплоелектростанція (ТЕС) на Харківщині.

Як зазначають в Центренерго, це була одна з найбільших ТЕС в Харківській області.

Зруйновано Зміївську ТЕС

Зазначається, що у ТЕС були знищені усі блоки, а також пошкоджено допоміжне обладнання.

– Ступінь руйнації різний — від повного до значного. Зараз на підприємстві триває розбір завалів і немає доступу до більшої частини обладнання. Тому можливостей більш точно оцінити масштаб пошкоджень, точні цифри щодо суми, яка необхідна на відновлення, і щось прогнозувати щодо часу ремонтів немає, — йдеться у повідомленні.

Міністр енергетики Герман Галущенко відвідав Зміївську ТЕС і після побачених масштабів руйнувань від ракет РФ запевнив, що уряд “буде допомогати максимально”.

– Будемо допомагати через донорів. Гроші є. Є відповідний фонд підтримки енергетики. Він працює. Тому всі готові допомагати, – заявив міністр.

Водночас голова наглядової ради Центренерго Андрій Гота додав, що команда, яка змогла з нуля підняти Зміївську ТЕС після попередніх обстрілів та забезпечити успішне проходження опалювального сезону, готова до нових викликів.

– Люди шість місяців витратили на ремонт і зробили неможливе! І, звичайно, коли ми побачили, що все це – марно, то могло скластися враження, що руки опускаються. Але не в цьому колективі, – сказав Гота.

У коментарі Інтерфакс-Україна Андрій Гота додав, що наслідки атаки РФ 22 березня згубні для Зміївської ТЕС, а станція “повністю зруйнована”.

– Було багато влучань саме по дороговартісному й унікальному обладнанню. Все, що ми ремонтували з літа, готуючись до важкого опалювального сезону, зруйновано, – сказав він.

За його словами, жоден енергоблок станції наразі не працює.

Масований ракетний обстріл України 22 березня

Російська армія 22 березня здійснила найбільшу комбіновану атаку на енергооб’єкти України за час війни.

Тоді ворог випустив в бік України понад 60 БпЛА і майже 90 ракет різних типів. Українські військові з сил протиповітряної оборони змогли знищити 92 повітряні цілі зі 151: було знищено 55 зі 63 ударних дронів Shahed-131/136 та 37 із 88 ракет різних типів.

Масована ракетна атака призвела до майже повного знеструмлення Харкова.

Також окупанти завдали ударів 8 ракетами по Дніпровській гідроелектростанції (ГЕС). Обидві станції, що входили до складу ГЕС (ГЕС-1 та ГЕС-2) припинили роботу. Водночас ризиків прориву дамби внаслідок атаки РФ – немає.

Крім Зміївської, через атаку 22 березня були пошкоджені й інші ТЕС. Загалом, як вказував прем’єр-міністр Денис Шмигаль, атака призвела до пошкоджень 20 підстанцій та електростанцій.

Ракетні і дронові удари РФ також призвели до наслідків для ЗАЕС, яка тимчасово під контролем окупантів. Обрив лінії живлення ЗАЕС з енергосистемою України призвів станцію на межу блекауту. Ситуацію вдалось виправити лише ввечері 22 березня.

Читайте також

Євлаш розповів, навіщо РФ б’є по українській енергоструктурі навесні

Фото: Центренерго

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11230
Опубліковано: 30.03.24