Dark mode


A+ | Скинути | A-
Історична петиція: Орбана хочуть позбавити права голосу у Раді ЄС
Історична петиція: Орбана хочуть позбавити права голосу у Раді ЄС
Депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа ініціював петицію про позбавлення Угорщини права голосу у Раді Європейського Союзу.

Про це він повідомив на своїй сторінці у X (Twitter).

– Запустив історичну петицію, яка в разі успіху дозволить позбавити прем’єра Угорщини Віктора Орбана права голосу в Раді. Це суттєво відрізняється від усього, що ми робили досі щодо Угорщини — процедура, передбачена статтею 7 Договору про ЄС, — зазначив він.

Ця стаття дає можливість призупинити певні права, включно з голосуванням у Раді ЄС, щодо держави, яка неодноразово порушувала цінності Євросоюзу: повагу до людської гідності, свободи, демократії, рівності та верховенства права.

Депутат наголосив, що механізм ухвалення рішень у ЄС застряг через Віктора Орбана.

– Зараз або ніколи. Єдиний спосіб змусити його працювати – позбавити Орбана права голосу в Раді, – наголосив він.

Також євродепутат вважає, що таким чином можна буде продемонструвати неприпустимість шантажу в ЄС.

Депутати Європарламенту мають час до п’ятниці, щоб підписати листа, після чого його буде надіслано президентці Роберті Мецолі.

Нагадаємо, що на саміті лідерів ЄС 15 грудня 2023 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення про довгострокову програму фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро від Євросоюзу.

Зокрема у МЗС УКраїни запевнили, що лідери держав-членів ЄС, так чи інакше, нададуть Україні €50 млрд. Цьому на заваді не стане вето з боку Угорщини.

Зокрема видання Politico зазначало, що Угорщина може зняти своє вето на допомогу Євросоюзу Україні, якщо фінансування переглядатимуть щороку.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17895
Опубліковано: 09.01.24