Dark mode


A+ | Скинути | A-
Брюссель готує поступки Угорщині, щоб розблокувати допомогу Україні – FT
Брюссель готує поступки Угорщині, щоб розблокувати допомогу Україні – FT
Європейська комісія готова піти назустріч деяким вимогам Угорщини, щоб отримати пакет підтримки для України у розмірі 50 млрд євро.

Про це пише Financial Times з посиланням на неназваних високопосадовців.

Щоб переконати Орбана зняти вето, комісія готова надати угорському прем’єру Віктору Орбану можливість у 2025 році оцінити, чи Україна все ще потребує грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС, повідомили Financial Times три посадовці, поінформовані з цього питання. Це дасть Орбану можливість накласти вето на продовження фінансування.

Комісія також відкрита для щорічного аудиту допомоги та запровадження положення про “екстрене гальмування”, згідно з яким будь-яка країна може винести серйозні занепокоєння щодо виплат Україні на обговорення на саміті лідерів країн-членів ЄС. Водночас це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування.

На запитання, чи буде цього достатньо для того, щоб Орбан зняв своє вето, угорський високопосадовець відповів: “Ще не знаю. Я ще не впевнений, але, швидше за все, так”.

За даними джерела, угорці “налаштовані на переговори”.

Зазначено, що поступки задля розблокування бюджетного фінансування України з боку ЄС все ще вважаються кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, які вимагали б створення складних структур в обхід Угорщини.

Серед них, зокрема, продовження існуючої кредитної схеми 2023 року, залучення спільного боргу, забезпеченого національними гарантіями, або створення спеціального фінансового механізму для виплати грантів.

Усі ці варіанти можуть бути реалізовані без участі Угорщини, але вони є більш дорогими і потребують більше часу для створення та виділення коштів Україні.

Київ наполягає на тому, щоб кошти ЄС надійшли в Україну щонайпізніше в березні, щоб уникнути необхідності вдаватися до друкування грошей для фінансування витрат.

Раніше американське видання Politico повідомило, що Угорщина може зняти своє вето на допомогу Євросоюзу Україні, якщо фінансування переглядатиметься щороку.

До цього на саміті лідерів ЄС 15 грудня 2023 року Орбан наклав вето на рішення про програму фінансової допомоги Україні в розмірі €50 млрд від ЄС на 2024-2027 роки.

Читайте також

США призупинили виділення допомоги Україні до рішення Конгресу – Кірбі

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 15744
Опубліковано: 12.01.24