Dark mode


A+ | Скинути | A-
Розстріл полонених бійців ЗСУ: омбудсман звернувся до ООН і МКЧХ
Розстріл полонених бійців ЗСУ: омбудсман звернувся до ООН і МКЧХ
Лубінець звернувся до ООН і МКЧХ для з’ясування обставин розстрілу українських військовополонених у Кринках.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста по допомогу у з’ясуванні обставин розстрілу українських військових біля села Кринки Херсонської області. Про це він повідомив у Telegram в неділю, 7 квітня.

 

“Соцмережі сколихнуло ще одне відео цинічної розправи над полоненими українськими військовослужбовцями. Коли саме і де було скоєно злочин, наразі невідомо. За попередньою інформацією, сталося це біля села Кринки на Херсонщині. На відео видно, що троє беззбройних українських воїнів лежать у канаві, а російські окупанти навмисне їх розстрілюють”, – написав омбудсмен.

 

Лубінець наголосив, що вбивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими і тяжким міжнародним злочином.

 

“Такі випадки, на жаль, не поодинокі і є системною практикою підступного ворога”, – зазначив він.

 

Так само Лубінець нагадав, що воєнні злочини не мають терміну давності. Тому світова спільнота “має дати Росії чіткий сигнал – сліди воєнних злочинів не вдасться приховати. І на лаві підсудних опиняться ті, хто їх скоїв, і ті, хто віддавав злочинні накази”.

 

“Щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН і МКЧХ, щоб організації задокументували цей факт. Це має стати доказовою базою для трибуналу над злочинцями”, –  заявив омбудсмен.

Нагадаємо, 7 квітня в соцмережах з’явився відеозапис, на якому зафіксовано, як російські військові розстрілюють трьох полонених українських військовослужбовців. На відео видно, як представник ЗС РФ здійснює у беззбройних нерухомих військових кілька пострілів, ймовірно з автомата.

Розпочало досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Розслідуються 45 фактів убивств українських військовополонених – ОГП

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13822
Опубліковано: 07.04.24