Dark mode


A+ | Скинути | A-
На 40 млн років старший: вчені отримали нові дані про вік Місяця
На 40 млн років старший: вчені отримали нові дані про вік Місяця
Вчені отримали докази, що Місяць на 40 млн років старший, ніж вважалося досі. Таким чином, супутник Землі є ще й практично ровесником нашої планети.

Теорія походження Місяця

Найбільш поширеним поясненням виникнення Місяця є теорія гігантського зіткнення. Згідно з нею, планета розміром з Марс врізалася в Землю. Уламки, що зʼявилися в результаті зіткнення, обʼєдналися та утворили Місяць.

Нові дані про утворення Місяця

Місячні кристали, привезені з останньої місії Аполлона в 1972 році, використовуються для оцінки точного віку супутника Землі. Дослідники вважають, що кристали утворилися після гігантського зіткнення, яке й створило Місяць. На думку вчених, удар вивільнив високу кількість енергії. Через це гірська порода розплавилась, згодом ставши поверхнею Місяця. Разом з тим утворився океан магми, який також розплавив би будь-які кристали.

Припускаючи, що кристали циркону з’явилися пізніше, дослідники використали радіометричне датування. Вони змогли прослідкувати за швидкістю розпаду атомів кристалів, щоби з’ясувати їхній вік. Виявилось, що Місяць утворився на 40 млн років раніше, ніж вважалося досі, тож йому трохи більше 4,4 млрд років.

– Місяць – важлива частина нашої планетарної системи. Він стабілізує вісь обертання Землі, завдяки йому в добі є 24 години, відбуваються припливи і відпливи – пояснив важливість знань про вік супутника  старший автор дослідження, професор Філіп Хек з Чиказького університету.

Вчені додають, що нові дані є точкою опори для розуміння багатьох питань про Землю.

Читайте також

Нові матеріали та функції: Prada створює скафандри для висадки на Місяць

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19380
Опубліковано: 23.10.23