Dark mode


A+ | Скинути | A-
Не відкривайте ці повідомлення! Українці отримали SMS із пропозицією продати інформацію про ЗСУ ворогу
Не відкривайте ці повідомлення! Українці отримали SMS із пропозицією продати інформацію про ЗСУ ворогу
У четвер 26 жовтня українці отримали масовану SMS-розсилку від росіян, де вони пропонують людям гроші за інформацію про переміщення підрозділів ЗСУ. 

Факти ICTV поспілкувалися з експертами у сфері інформаційної безпеки та зібрали поради для українців, що робити в подібних ситуаціях. 

Що робити, якщо ви отримали SMS з пропозицією продати інформацію про ЗСУ ворогу 

Подібні розсилки спостерігаються з початку повномасштабного вторгнення, проте слід визнати, що ця розсилка дійсно масштабна, розповідає виконувач обовʼязків керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов.

– Повідомлення приходять від користувача з ніком Країна, щоб люди, прочитавши тільки назву – відкривали повідомлення і на підсвідомому рівні довіряли джерелу. Єдина правильна порада – ігноруйте такі SMS або видаляйте їх не відкриваючи, – наголошує Шаповалов. 

По-перше, ні в якому разі не потрібно відкривати повідомлення, ба більше переходити за посиланням, бо SMS може містити віруси. 

По-друге, якщо ви просто з цікавості хочете перейти й просто подивитися, куди веде посилання, у випадку якщо це чат-бот, він збере ваші особисті дані, наприклад номер мобільного телефону і передасть ці дані ворогу. 

– Це класична багаторівнева схема. З одного боку вона полює на людей, які дійсно хочуть заробити гроші. З іншого боку, якщо люди переходять просто з цікавості в цей чат-бот, він розповсюджує дезінформацію та російські наративи. Або наступний рівень, якщо з цим чат-ботом взаємодіяти, він може збирати інформацію людей, – розповів Фактам ICTV заступник керівника Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Микола Балабан. 

Для чого росіяни розсилають українцям подібні повідомлення

За словами Андрія Шаповалова, в першу чергу ворог намагається дізнатися певну інформацію про ЗСУ використовуючи різну тактику.

Тактика масової розсилки потрібна, щоб виявити більше людей з прокремлівським мисленням, або колаборантів, які ладні за винагороду продати державу. 

– На другому місці – моральна складова і якщо ми з вами зараз про це говоримо – це спрацювало. Подібні повідомлення викликають негативні емоції й дезморалять українців, що в будь-якому випадку на руку ворогу. Також не слід відкидувати варіант, що це тестування перед великою ІПсО, яка тільки чекає Україну, – підкреслив иконувач обовʼязків керівника Центру Протидії Дезінформації при РНБО. 

Фото: Центр протидії дезінформації

Також росіяни можуть використовувати цю смс-розсилку аби залякати українців.

– Це інформаційно-психологічна операція. Вона розрахована на різні цільові аудиторії та на різні психологічні ефекти в тому числі обурення. Це також розраховано на залякування населення. Тобто якщо ви отримуєте таке повідомлення ви одразу відчуваєте себе у якійсь небезпеці, починаєте думати про те, що хтось може відправити подібну інформацію і так далі, – додав Балабан.

В Службі безпеки України повідомили, що кіберфахівці вже розслідують цей інцидент.

– Служба безпеки фіксує постійні спроби ворога дестабілізувати ситуацію всередині нашої країни. Подібні розсилки – це один із методів проведення цілеспрямованих інформаційно-психологічних операцій. Кожна така ІПСО перебуває у полі зору СБУ. І на будь-яку з них спецслужба має відпрацьовані алгоритми реагування та нейтралізації. Громадянам рекомендуємо ігнорувати такі повідомлення і не переходити за посиланням від сумнівних контактів, – прокоментували Фактам ICTV у СБУ.

Слід нагадати, що будь-яка співпраця з ворогом прирівнюється до державної зради й в умовах воєнного стану карається позбавленням волі до 15 років. 

Якщо ви отримали подібні SMS-повідомлення, направляйте їх в чат-бот СБУ.

Нагадаємо, подібна розсилка вже приходила українцям 20 червня 2023 року. 

Читайте також

СБУ та хакери злили клієнтську базу російського Альфа-банку

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 9355
Опубліковано: 26.10.23