Dark mode


A+ | Скинути | A-
Нова хвиля дезінформації: під ударом Запорізька АЕС та Дніпропетровська ГЕС
Нова хвиля дезінформації: під ударом Запорізька АЕС та Дніпропетровська ГЕС
В умовах сучасних конфліктів інформаційний простір стає ареною жорстоких баталій, де правдива інформація часто затьмарюється хмарою дезінформації.

Робота в інформаційному просторі часто спрямована на маніпуляцію суспільною свідомістю та введення в оману цільової аудиторії, що відкриває перед агресором можливості для впливу на політичні та соціальні процеси в інтересах своїх геополітичних амбіцій.

Розглядаючи російську практику в цій царині, можна зазначити, що, попри видиму неефективність і часті невдачі, спроби створити інформаційні “бомби” тривають. У контексті війни з Україною російські спецслужби активно намагаються нав’язати світовій громадськості спотворені наративи про нібито злочинність і нелегітимність української влади. При цьому українські спецслужби демонструють високий ступінь пильності, розкриваючи і нейтралізуючи більшість спроб маніпуляції ворога.

Серед прикладів російської дезінформації, виявлених Департаментом Державної служби США, можна виділити такі:

1. Неправдиві звинувачення України в агресії проти Росії; 2. Заяви про те, що західні країни підбурюють Україну до конфлікту; 3. Применшення серйозності військового нарощування Росії біля кордонів України; 4. Недостовірні твердження про плани США щодо хімічних атак у Донбасі; 5. Спотворення ролі Росії в “захисті” етнічних росіян в Україні; 6. Міфи про те, що НАТО загрожує Росії розширенням альянсу за рахунок України.

Особливо активізуються такі спроби в контексті міжнародних дискусій про підтримку України, які розгортаються зараз на тлі протистояння в американській внутрішній політиці та загострення на Близькому Сході. Ймовірно, поточна мета Кремля – вплинути на громадську думку Заходу і послабити міжнародну підтримку України.

У рамках нової хвилі дезінформації російський пропагандистський Telegram-канал “Рыбарь” поширює хвилю нових антиукраїнських повідомлення, які мають на меті підрив довіри до української влади. Зокрема, поширюється твердження про те, що українські спецслужби нібито розглядають плани з проведення провокації на Запорізькій АЕС та Дніпропетровській ГЕС

За даними російського пропагандистського джерела, лівий берег Дніпра нібито є критично важливим фронтом для ЗСУ, тому саме там українці можуть проводити диверсійні операції на ключових об’єктах інфраструктури. В якості відповідальних за проведення так званих “диверсій” назначаються Сили спеціальних операцій ЗСУ.

Таким чином, попри серію невдач, російська сторона продовжує практику дезінформації, намагаючись використовувати інформаційний простір як інструмент досягнення власних цілей. В епоху інформаційного достатку та маніпуляцій надзвичайно важливо не піддаватися на провокації та не приймати на віру сумнівні твердження. Читачам рекомендується завжди шукати підтвердження будь-яких серйозних інформаційних повідомлень через незалежні та перевірені джерела.

Сообщение Нова хвиля дезінформації: під ударом Запорізька АЕС та Дніпропетровська ГЕС появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 21174
Опубліковано: 09.11.23