Dark mode


A+ | Скинути | A-
Україна втратила до 8 мільйонів осіб в умовах війни та пандемії – Олексій Кущ
Україна втратила до 8 мільйонів осіб в умовах війни та пандемії – Олексій Кущ
За словами відомого економіста та фінансового аналітика Олексія Куща, Україна зіткнулася з безпрецедентною демографічною кризою, посиленою війною та пандемією COVID-19. Починаючи з 1991 року, коли населення країни становило майже 52 мільйони, спостерігається його стрімке скорочення.

Кущ підкреслює, що вплив пандемії став особливо помітним у 2020 та 2021 роках, привівши до втрати 314 тисяч та 421 тисячі населення відповідно. Загальні втрати через пандемію склали близько 235 тисяч осіб за два роки.

Також експерт зазначає, що два роки повномасштабної війни викликали значні людські втрати серед цивільного населення та військовослужбовців. Точну кількість цих втрат буде можливо оцінити лише після війни. Однак вже зараз Олексій Кущ вказує на інші фактори, які сприяли скороченню чисельності населення: міграцію та окупацію РФ частини українських територій.

Згідно з даними ООН, кількість українських біженців за кордоном досягла 6,3 мільйона осіб, більшість з яких знайшли притулок в країнах ЄС. Лише 100 тисяч з них повернулися в Україну до серпня цього року. Кущ також звертає увагу на те, що під час так званих “виборів” на окупованих територіях РФ оголосила, що 3,5 мільйона українців отримали російські паспорти, що стосується окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Експерт наголошує, що враховуючи тих, хто не отримав російського паспорта, а також дітей віком до 16 років, на територіях “третьої хвилі окупації” (після Криму та частини Донецької і Луганської областей у 2014-2015 роках) може проживати до 1,5 мільйона осіб. Таким чином, за оцінками Олексія Куща, втрати населення за показником “міграція + окупація” можуть складати до 8 мільйонів осіб.

Сообщение Україна втратила до 8 мільйонів осіб в умовах війни та пандемії – Олексій Кущ появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 22147
Опубліковано: 15.11.23