Dark mode


A+ | Скинути | A-
Повернення українських біженців до дому: на що варто звернути увагу
Повернення українських біженців до дому: на що варто звернути увагу
Тема повернення українських біженців, які були змушені шукати притулок в інших країнах через війну, розв’язану Росією, регулярно спливає в Україні. Згідно з ООН, у Європі налічується понад 5 мільйонів українських переселенців.

Незважаючи на продовження тимчасового захисту до 2025 року, життя за кордоном не завжди легке. Багато країн починають скорочувати допомогу біженцям, посилюючи умови надання житла і соціальних виплат, що мотивує до повернення в Україну. Однак повернення пов’язане з низкою складнощів і викликів.

Важливим аспектом для тих, хто повертається, є оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Цей статус і пов’язані з ним виплати доступні не всім. Наприклад, жителі Києва, які повертаються з-за кордону, не потребують оформлення ВПО. Водночас українці, які переїжджають, наприклад, із Харкова до західної частини країни, можуть претендувати на цей статус.

Суттєва проблема – повернення автотранспорту. Якщо автомобіль було вивезено до Європи і він отримав іноземні номери, то на кордоні його розглядатимуть як повторний імпорт. Однак за наявності документів, що підтверджують попереднє розмитнення в Україні, можливе отримання податкової знижки.

Щоб уникнути проблем на кордоні та під час подальшого оформлення документів, вкрай важливо мати якомога більше документальних підтверджень. Зокрема, це стосується ситуацій, коли виїзд із країни не був зареєстрований офіційно, як це траплялося в перші дні вторгнення, коли люди залишали Україну потягами й автобусами без закордонних паспортів або їхній виїзд не фіксувався прикордонною службою. Також багато українців були змушені покинути країну через територію країни-агресора.

На кордоні необхідно чітко і ясно пояснити обставини виїзду з країни. Крім того, рекомендується мати при собі документи, отримані за кордоном, що підтверджують статус біженця та історію перебування в іншій країні. Це полегшить бюрократичні процедури, наприклад, під час оформлення свідоцтва про народження дитини в РАЦСі, для чого знадобиться відповідний документ з українського консульства.

Сообщение Повернення українських біженців до дому: на що варто звернути увагу появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19174
Опубліковано: 27.11.23