Dark mode


A+ | Скинути | A-
Схоже на гірлянду: NASA показало, як космос готується “святкувати” Різдво
Схоже на гірлянду: NASA показало, як космос готується “святкувати” Різдво
Орбітальний інфрачервоний телескоп NASA Джеймс Вебб сфотографував зірку, що вибухнула за 11 тис. світлових років від Землі. Це дуже схоже на те, як сяють святкові гірлянди на ялинці.

Джеймс Вебб сфотографував вибух далекої зірки

У NASA розпочали святковий сезон зі світлин наднової зірки, яку назвали Кассіопея А. Зображення, що їх зробив телескоп Джеймс Вебб, демонструють залишки зорі, що спалахують червоним та помаранчевим. Через це вони більше скидаються на ялинкову прикрасу, ніби хтось у космосі вирішив підготуватися до святкування Різдва.

Переглянути цей допис в Instagram

В агентстві зазначили, що ці фото, отримані в межах співпраці з Білим домом, покликані “продемонструвати магію, диво і радість” святкового сезону. Саме такою є цьогорічна тема оформлення президентської резиденції, яке нещодавно презентувала перша леді США Джилл Байден.

Також зірка залишила по собі фіолетову куряву, схожу на діаманти, але насправді це – іонізований газ.

Що відомо про зірку Кассіопея А

Вибух зорі стався 340 років тому, якщо рахувати за земним часом. Перші її фотографії астрономи опубліковали в квітні, демонструючи донині не бачені деталі.

Команда дослідників прозвала зірку Зеленим монстром через петлю відповідного кольору, що тягнулася вздовж правого боку центральної порожнини зірки.

Переглянути цей допис в Instagram

За оцінками астрономів, у Всесвіті налічується до одного септильйона зірок. В одній лише галактиці Чумацький Шлях – 100 мільярдів зірок разом із Сонцем.

Тривалість життя зорі дуже різна – від кількох мільйонів до трильйонів років. Спочатку в неї починає руйнуватися ядро, потім зірка розширюється та вибухає, створюючи хмари пилу та газу.

Кассіопея А саме є прикладом такого процесу. Вона втратила свою зовнішню оболонку, потім зіткнулася з планетарною туманністю і вибухнула. Дослідники кажуть, що це наймолодші з відомих залишків вибуху наднової зірки в нашій галактиці. Спостерігаючи за вмістом пилу, астрономи зможуть зрозуміти, як створюються планети, заявили в NASA.

Читайте також

NASA відкрило надмасивну чорну діру: їй понад 13 млрд років

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 21802
Опубліковано: 12.12.23