Dark mode


A+ | Скинути | A-
Балістика на Київ: знищувати російські ЗРК треба на землі
Балістика на Київ: знищувати російські ЗРК треба на землі
Олексій Іжак, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) поділився із сайтом УНІАН своїми роздумами на тему нещодавнього обстрілу української столиці.

Один з ракетних ударів, який Росія завдала на цьому тижні по Києву, був здійснений балістичними ракетами С-400. Російські війська не використовували їх для ударів по столиці України майже рік. Що ж сталося?

Справа в тому, що, по-перше, такі ракети – через високу швидкість та балістичну траєкторію – важче збивати. І час їх польоту вимірюється хвилинами.

По-друге, такого типу ракет в Росії, порівняно з іншою зброєю (наприклад, “Іскандерами”), значно менше, і вони відносно дешевші. Тобто це – оптимальна комбінація ціни та доступності для ракети, якою вони можуть дістати з кордонів до Києва.

“За ідеєю використання С-400 може стояти те, що у росіян просто не вистачає інших ракет”

За ідеєю використання С-400 може стояти те, що у росіян просто не вистачає інших ракет. Але також припускаю, що сучасних ракет для С-400 у них може бути сотні. Проте старих ракет С-300 – тисячі. Тобто, нових не так багато, але не можна виключати варіант, що вони запустять програму з модернізації ракет С-300 для обстрілів України.

Ще один момент – не слід забувати, що ЗСУ знищують пускові установки російських ЗРК. С-400 – це нова система, яку вони продавали за кордон, тобто, це важливий експортний варіант. Можливо, росіяни вирішили відвести ці ЗРК на свою територію, щоб не втрачати їх на полі бою і використовувати як ударну зброю…

Не слід забувати, що точність ракет ППО не може бути високою через їх систему наведення: не потрібно абсолютно точного влучання в літак, достатньо, щоб ракета вибухнула десь поруч. Але деструктивною є сама ідея: бити по цивільних цілях.

Основне завдання будь-яких збройних сил – знищення противника. Не можна витрачати дефіцитну зброю на цілі, які ні до чого не призводять. Те, що росіяни так роблять – елемент своєрідної гібридної війни. Обстріл балістичними ракетами, хакерська атака на “Київстар” … ворог намагається створити ряд негативних подій, які разом можуть суттєво вплинути на українське суспільство, і, як наслідок, на дії української влади.

“Ворог хоче нас налякати. Хоча, не виключено, що є й стратегічна мета – перенаситити систему ППО, а потім вдарити чимось потужним”

Ворог хоче нас налякати. Хоча, не виключено, що є й стратегічна мета – перенаситити систему ППО, а потім вдарити чимось потужним.

Чи можемо ми відповісти на цю загрозу? Систем, які збивають ракети ППО, у світі одиниці. Можна згадати “Железний купол” – він дорогими ракетами збиває дешеві, невисокої потужності ракети. Але ефективність “Железного купола” в тому, що ще на початковому етапі вираховується, куди саме летить ракета. Тому в Ізраїлі можуть не збивати те, що летить не туди, куди планували терористи, те, що не завдасть шкоди.

“Проблему С-400 можна вирішувати ударами по пускових установках. Це прикордонна територія, наша розвідка повинна їх розшукати”

Нас може врятувати те, що наша зброя здатна дістати до місць, звідки запускають ці балістичні ракети: проблему С-400 можна вирішувати ударами по пускових установках. Це прикордонна територія, наша розвідка повинна їх розшукати. Тому основний варіант захисту – не допускати пуску ракет.

Сообщение Балістика на Київ: знищувати російські ЗРК треба на землі появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 21870
Опубліковано: 16.12.23