Dark mode


A+ | Скинути | A-
Зустрічі перших леді та національні інтереси України: міркуємо над загрозою
Зустрічі перших леді та національні інтереси України: міркуємо над загрозою
У контексті глобальних геополітичних змін, взаємодія між першими леді держав набуває особливого значення та може мати значний вплив на взаємодію суб’єктів міжнародної політики.

Поточним прикладом цьому є двосторонні контакти дружини президента Сербії Тамари Вучич та дружини президента України Олени Зеленської.

За останній чай актуальною платформою для цих контактів став “Саміт перших леді та джентльменів”, організований за ініціативою української сторони, де обговорювались гуманітарні ініціативи на підтримку Києва.

Сторони змогли прийняти багато важливих рішень і торкнулися багатьох чутливих для України питань, тому очевидно, що подібні зустрічі відбуватимуться і в майбутньому. Однак минулий саміт виявив деякі проблеми, які можуть становити загрозу національним інтересам України у довгостроковій перспективі.

Зокрема, багато спостерігачів справедливо відзначили той факт, що Тамара Вучич налагоджує контакти з Оленою Зеленською на тлі цілком нейтральної позиції Белграду щодо російсько-українського конфлікту.

Так, Сербія виступає проти вербування власних громадян на війну з Україною та навіть надає певну підтримку нашій країні, але вона ж відмовляється вводити антиросійські санкції та не думає забороняти масові проросійські мітинги.

У цьому сенсі, запрошуючи на подібні зустрічі першу особу Сербії, Україна стикається з неоднозначною ситуацією: з одного боку держава використовує платформу для поширення антиросійських наративів у світовій громадській думці, щоб показати всім геноцид проти українського народу. З іншого боку, головну роль на зустрічі грає людина, чия держава не готова відкрито визнати цей самий геноцид.

Виходить парадоксальна ситуація, коли ті наративи, які ми хочемо транслювати у зовнішній світ, натикаються на банальні протиріччя, виглядаючи через це вкрай непереконливо та м’яко кажучи суперечливо.

У цьому сенсі міжнародна діяльність Тамари Вучич та подібних їй акторів, які не готові прийняти однозначну позицію щодо України, ставлять під загрозу одразу усю українську стратегію глобальної дипломатії. України надзвичайно важливо підтримувати чітку та принципову зовнішню політику, а також враховувати стратегічні інтереси у взаємодії з Сербією, особливо враховуючи поточну міжнародну ситуацію.

Сообщение Зустрічі перших леді та національні інтереси України: міркуємо над загрозою появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 18661
Опубліковано: 24.12.23