Dark mode


A+ | Скинути | A-
Стабільність у викликах: гривня протистоїть економічній турбулентності 2023 року
Стабільність у викликах: гривня протистоїть економічній турбулентності 2023 року
Цей рік став роком стабільності для української гривні, хоча й не без певних змін у політиці курсоутворення. Згідно зі звітами у відкритих джерелах, протягом 2023 року в Україні спостерігалося відносно стабільне положення національної валюти, з окремими періодами зміцнення, незважаючи на війну та економічні виклики.

Якщо розглядати валютні тенденції 2023 року, то можна побачити, що спочатку року офіційний курс гривні до долара був фіксованим, так само, як у 2022 році. Національний банк України встановив його на рівні 29,25 грн за долар згодом коригував до 36,57 грн за долар у липні 2022 року. Проте реальний готівковий курс, за яким громадяни могли обмінювати валюту, відрізнявся, починаючи з приблизно 41 гривні за долар на початку року і зміцнюючись до весни до позначки у 39 гривень.

Цікаво, що прогнози на 2023 рік були дещо песимістичніші, ніж реальність. У державному бюджеті було закладено середній курс 42,2 грн/дол, а на кінець року очікували 45,8 грн/дол. Однак, ці прогнози не справдились.

Експерти пояснюють стабільність гривні збільшенням пропозиції валюти на ринку, що призвело до зниження необхідності НБУ втручатися на валютному ринку. Стабільність валютного курсу, зокрема, була обумовлена покращенням ситуації в енергетиці та збільшенням міжнародної фінансової допомоги.

Важливим кроком стало пом’якшення валютних обмежень та перехід до більшої гнучкості обмінного курсу. НБУ здійснив кілька заходів, спрямованих на лібералізацію валютного ринку, що відповідає вимогам Міжнародного валютного фонду.

Передбачається, що в 2024 році НБУ продовжить політику, спрямовану на відповідність валютних курсів об’єктивним економічним обставинам. Фінансові експерти вважають, що гривня може зазнати плавної та помірної девальвації, однак НБУ продовжуватиме контролювати валютний ринок.

Наразі прогнозувати валютний курс на 2024 рік є складним завданням, але згідно з оцінками експертів, можливо, відбудеться коригування курсу на 10-15%. В бюджеті на 2024 рік закладений прогнозний курс 40,7 грн/дол. Залишається сподіватися, що економічна ситуація та зовнішня підтримка дозволять Україні утримати стабільність національної валюти.

Сообщение Стабільність у викликах: гривня протистоїть економічній турбулентності 2023 року появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19474
Опубліковано: 26.12.23