Dark mode


A+ | Скинути | A-
Розмитнення електромобілів: основні правила, ціна та що зміниться у 2024-му
Розмитнення електромобілів: основні правила, ціна та що зміниться у 2024-му
Україна входить у десятку лідерів за темпами приросту електромобілів. За даними Головного сервісного центру МВС, їх вже понад 80 тис. Одним з основним стимулів купівлі електромобілів є підвищення цін на пальне та іноді його відсутність на АЗС.

Експерти кажуть, попит на такі автівки зростає. Та водночас у водіїв виникає чимало питань – як розмитнити електромобіль в Україні, що для цього необхідно знати. А також – чи зміняться правила розмитнення у 2024-му.

Разом з автоекспертом Андрієм Пивоварником Факти ICTV знайшли відповіді на ці запитання.

Покрокова інструкція з розмитнення електромобіля

1. Знайти брокера. Його послуги значно спростять процедуру розмитнення машини в Україні. Домовитися про співпрацю краще до поїздки за кордон.

– Більшість людей думають, якщо це електромобіль, то з розмитненням буде все набагато простіше, ніж зі звичайною машиною. Але навіть скласти  весь пакет документів правильно – це вже не проста річ. Особливо, якщо ви везете авто вперше через кордон. Ви можете забути про один якийсь документ, вистоїте чергу на кордоні, а вас не пропустять. Послуги брокера коштуватимуть кілька сотень доларів, але, повірте, воно того варто. Ви збережете чимало свого часу та нервів, – радить Андрій Пивоварник.

2. Обрати варіант перетину кордону.

Тут є два варіанти – або переганяти автомобіль самому, або ж вдатися до послуг перевізників. У разі самостійного перевезення врахуйте – має бути страхівка на машину та транзитні номери.

– Я б радив звертатися до послуг перевізників, але обирати компанії з хорошими відгуками та рейтингом.  Найголовніше – вам не доведеться постійно перейматися зарядними станціями. Бо перевезення автовозом цього не потребує. До того ж, варто враховувати, що досить часто виникають проблеми із оплатою на підзарядних станціях. Українські платіжні картки іноді не приєднуються до тамтешніх додатків і для того, щоб оплатити послугу в деяких країнах Європи слід мати європейську банківську картку. У більшості її немає. Відтак, можуть бути проблеми, – розповідає автоексперт.

3. Збір документів. Розмитнення.

У вас має бути:

закордонний паспорт;

посвідчення водія;

паспорт та довідка про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП);

договір купівлі-продажу транспорту;

техпаспорт.

Щодо вартості розмитнення електромобілів, то на сьогоднішній день потрібно сплатити лише акцизний збір для електромобілів, який складає €1 за 1 кВт ємності акумулятора.

Ви отримаєте реквізити та суму для сплати митних платежів. Після успішної сплати брокер повідомить вам номер декларації. Цей документ знадобиться при перетині кордону та є дійсним впродовж 3-х місяців з моменту оформлення.

4. Отримання сертифіката відповідності.

Оформлюється в акредитованому центрі в Україні. Ваше авто перевірятимуть на відповідність норм з експлуатації.

5. Постановка транспорту на облік у сервісному центрі МВС.

Перша реєстрація не обкладається жодним податком. Тобто, не потрібно сплачувати навіть збори до пенсійного фонду. Для постановки на облік знадобиться:

посвідчення про реєстрацію транспортного засобу, яке ви отримали на регіональній митниці;

митна декларація;

техпаспорт;

сертифікат відповідності;

транзитні номерні знаки.

Чи є зміни у правилах розмитнення

За словами автоексперта, наразі жодних змін у розмитненні електромобілів немає. Підвищення вартості розмитнення, сплата повного мита та акцизів – чутки.

–  Поки що це все інформаційний галас. Ідеї у наших парламентарів, звісно, є, але це все на рівні ідей. Принаймні, поки що. Тому оперуватимемо лише офіційними документами та законодавством. Єдине, на що я б радив звернути увагу – блокування кордону. Тож враховуйте, що можуть бути затримки з доставкою автівок, – застерігає автоексперт.

Читайте також

До списку потрапили електромобіль і седани: 10 нових автобестселерів 2023 року

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 32087
Опубліковано: 05.01.24