Dark mode


A+ | Скинути | A-
Турецькі літаки знову порушують повітряний простір Греції: це може перерости у збройний конфлікт
Турецькі літаки знову порушують повітряний простір Греції: це може перерости у збройний конфлікт
Між Туреччиною та Грецією напружені відносини вже тривалий час. Це триває з часу виходу Греції зі складу Османської імперії 1821 року. Відтоді країни воювали між собою 4 рази.

У грудні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс підписали декларацію про дружбу та добросусідство, щоб покласти край давній ворожнечі та почати налагоджувати відносини. Однак у тому, що план може бути реалізований, є сумніви, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Ekathimerini”.

Проте вже 6 січня турецький літак CN-235 порушив повітряний кордон Греції – без попередження та пояснень. Через 2 дні, 8 січня, два турецькі літаки CN-235 і ATR-72 та вертоліт знову залетіли на територію Греції. Про свої плани вони заздалегідь не повідомляли і жодних пояснень з цього приводу давати не стали.

Цікаво, що літаки ЗС Туреччини постійно порушували грецький кордон до підписання декларації про дружбу і добросусідство між країнами. Після появи цього документа нічого не змінилося.

Туреччина і Греція є членами НАТО. При цьому між країнами досі є невирішені територіальні суперечки через Північний Кіпр, а також острови в Егейському морі. Туреччина неодноразово демонструвала свою військову міць Греції, натякаючи на те, що ці питання колись будуть вирішуватися.

Аналітики переживають, що давній конфлікт між країнами може розгорітися з новою силою і на карті світу з’явиться новий осередок напруженості. З часу закінчення останньої греко-турецької війни минуло 102 роки. З часу вторгнення Туреччини на територію Кіпру і поділу острова на 2 частини (грецьку і турецьку) минуло 50 років.

Сообщение Турецькі літаки знову порушують повітряний простір Греції: це може перерости у збройний конфлікт появились сначала на URAUA.INFO.

Всі новини від: uraua.info

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 20993
Опубліковано: 10.01.24