Dark mode


A+ | Скинути | A-
Український зерновий коридор фактично вийшов на довоєнні потужності – Плетенчук
Український зерновий коридор фактично вийшов на довоєнні потужності – Плетенчук
Робота українського зернового коридору фактично вийшла на свої потужності до повномасштабного вторгнення РФ. Ним пройшли вже 500 суден.

Про це заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в етері телемарафону Єдині новини.

– Переважна більшість вантажів – це збіжжя, якого так не вистачає на так званому глобальному Півдні. А що стосується його (зернового коридору – ред.) роботи, то він фактично вийшов на свої потужності до повномасштабного вторгнення. Ми вже перетнули межу у 500 суден і понад 10 млн тонн вантажів, – сказав він.

За словами Плетенчука, важко сказати, що зернова угода – це альтернатива українському коридору, оскільки “кількість вантажів говорить сама за себе”.

Речник ВМС також зазначив, що Україна проводить розмінування у Чарному морі “наскільки це можливо”, але поки змоги проведення масштабної операції немає.

“Зерновий коридор” у Чорному морі

22 липня 2022 року було підписано Чорноморську зернову ініціативу, в межах якої відбувався експорт української агропродукції через відповідний морський коридор. Україна підписала угоду з Туреччиною та ООН.

Аналогічний окремий документ уклала РФ. Проте агресор постійно блокував роботу “зернового коридору”, а після 17 липня 2023 року РФ вийшла з ініціативи.

Україна у відповідь запустила нові тимчасові морські маршрути для цивільних суден у Чорному морі. Зараз цим новим “зерновим коридором” до українських портів прямують судна для завантаження зерном та іншою продукцією.

Читайте також

Україна отримає морські катери для конвоювання кораблів у “зерновому коридорі” – Зеленський

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13897
Опубліковано: 11.01.24