Dark mode


A+ | Скинути | A-
Що таке алергія на холод, як вона проявляється і як лікувати
Що таке алергія на холод, як вона проявляється і як лікувати
Експерти популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснили, що таке холодова алергія, як вона проявляється, і розповіли про лікування цієї болісної реакції на низькі температури.

Причини холодової алергії

Поки що немає чіткої відповіді на це питання, зазначають фахівці. За їхніми словами, реакція на холод може проявлятися як в абсолютно здорових людей, так і в тих, хто має серйозні захворювання, наприклад, імунної системи.

За словами експертів, прояви алергії на холод можуть зникати через кілька місяців самостійно, а можуть турбувати людину роками.

Читайте також

Як правильно приймати контрастний душ: лікарка про стимулювання імунітету у холодний сезон

Іноді холодова кропив’янка – це привід запідозрити, що в людини можуть бути, наприклад, хронічний лімфоцитарний лейкоз – вид раку крові, сифіліс, такі інфекційні захворювання, як мононуклеоз або вітряна віспа.

Основні прояви холодової алергії

Іноді симптоми алергії на холод доволі помірні й охоплюють відносно невелику ділянку тіла. Однак можуть бути й важкі випадки.

Як правило, шкірна реакція настає вже після того, як людина контактувала з холодом. Тобто коли температура шкіри починає підвищуватися.

Тоді з’являються:

висип, що нагадує кропив’янку;

свербіж;

почервоніння;

набряклість.

Іноді до цього додається втома, біль у суглобах, підвищення температури та головний біль.

У важких випадках реакція може бути більш небезпечною і системною:

втрата свідомості;

прискорене серцебиття;

масивна алергічна реакція (анафілаксія);

утруднення дихання.

Лікування алергії на холод

Оскільки причини розвитку кропив’янки досі не з’ясовані, то відповідно й повноцінного лікування не існує. Проте є способи полегшити прояви хвороби.

Перш за все, йдеться про:

антигістамінні препарати, у випадку з холодовою кропив’янкою їх можна застосовувати як перед контактом із холодом, щоб запобігти алергічній реакції, так і після контакту, щоб полегшити неприємні прояви;

десенситизації, тобто про поступове привчання організму до холоду. Наприклад, ви можете приймати душ і робити воду дедалі прохолоднішою та прохолоднішою. Це слід практикувати тільки після консультації з лікарем;

ін’єкції епінефрину – введення гормону може сповільнити важку алергічну реакцію. Як правило, це робиться в лікарні або амбулаторії.

Якщо ж прояви холодової алергії пов’язані з іншими хворобами, то лікар або лікарка розпише вам план лікування.

Як допомогти собі

Також ви можете допомогти собі, обмеживши свій контакт із холодом:

максимально одягайтеся і спробуйте рідше виходити на холод;

не вживайте холодні напої;

перед купанням торкніться води рукою, щоб зрозуміти реакцію шкіри на цю температуру;

завжди попереджайте медичних працівників про свій стан, особливо хірургів, адже в операційних часто холодно, і лікарям важливо знати, що у вас холодова алергія;

якщо у вас шкіра, схильна до сухості, не забувайте про ретельне зволоження.

Для цього варто використовувати спеціальні засоби – емолієнти. Суха шкіра більш чутлива, а отже – більш сприйнятлива до низьких температур.

Джерело: Бережи себе

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14467
Опубліковано: 11.01.24