Dark mode


A+ | Скинути | A-
Успішність відновлення після інсульту залежить від місця вашого проживання – дослідження вчених
Успішність відновлення після інсульту залежить від місця вашого проживання – дослідження вчених
Місце проживання пацієнта, що відновлюється після інсульту, зокрема, ішемічного, відіграє дуже важливу роль в в успішності реабілітації.

Кому і чому не вдається відновитися після інсульту

Дослідження, яке буде представлено на Міжнародній конференції з питань інсульту у лютому 2024 року, наведе факти, які змусять по-новому глянути на проблему, яка є не лише медичною, а й медико-соціальною.

Лія Кляйнберг, аспірантка клінічних досліджень у лабораторії Фальконе на відділенні неврології Єльської школи медицини в Нью-Гейвені, штат Коннектикут лише побіжно зазначила, що  люди, які пережили інсульт, і проживають в регіонах з поганими економічними умовами, мали вдвічі більшу ймовірність так і залишитися немічними,  порівняно з тими, хто переніс інсульт у регіонах з кращими умовами .

– Хоча пацієнти під час виписки можуть мати однакові показники, проте, через рік результати будуть різко відрізнятися, – стверджує неврологиня.

Усе залежало від тих умов, в які вони потрапили після лікарні.

Кляйнберг зізнається, що дослідники не очікували такої великої різниці в результатах.

Так, у регіонах з меншим рівнем безробіття, кращою якістю житла та вищим рівнем доходів та освіти, відновлення проходило швидше і успішніше.

Соціальний аспект інсультів

Серед 2164 людей з ішемічним інсультом, середній вік яких становив 69 років, ризик поганих результатів відновлення становив 46% для пацієнтів, які проживали у бідних районах і в таких же родинах.

Пацієнти з цієї категорії навіть через рік не могли піклуватися про себе без сторонньої допомоги.

На протилежність їм, ті, хто відновлювався в благополучних регіонах і родинах, через рік після виписки вже могли жити самостійно, хоча деякі все ж мали залишкові симптоми або інвалідність.

Автори дослідження сподіваються, що їхня робота покаже, наскільки важливі соціальні детермінанти здоров’я.

Проте, через спостережний характер дослідження результати можуть лише відмічати асоціації та не можуть визначити причину та наслідок.

Елізабет А. Джексон, директорка Програми досліджень серцево-судинних наслідків та ефективності Університету Алабами в Бірмінгемі зазначила, що доступ до якісної медичної допомоги, поживної їжі, стабільного житла чи інших базових потреб у здоров’ї має вирішальне значення для людей, які одужують після інсульту

Результати дослідження підтверджують, що в регіонах, де існує вищий ступінь соціальної вразливості, хворі після інсульту мають дуже мало шансів на відновлення.

Читайте також

У кого найбільший ризик отримати інсульт: учені виявили зв’язок із групою крові

Джерело: MedicalXpress

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16060
Опубліковано: 01.02.24