Dark mode


A+ | Скинути | A-
Щонайменше €5 млрд щороку: Зеленський закликав ЄС створити Фонд допомоги Україні
Щонайменше €5 млрд щороку: Зеленський закликав ЄС створити Фонд допомоги Україні
Лідери Євросоюзу мають створити Фонд допомоги Україні для щорічної фінансової допомоги на €5 млрд.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час звернення до засідання лідерів країн-членів ЄС на позачерговій зустрічі Євроради.

€50 млрд для України від ЄС

На початку звернення він подякував за рішення Євроради за фінансування для України на €50 млрд в рамках фонду Ukraine Facility.

– Це чіткий сигнал, що Україна вистоїть і що Європа вистоїть. Також дуже важливо, що це рішення було ухвалено одноголосно усіма вами, усіма 27 країнами-членами. Це ще одна чітка ознака вашої міцної єдності та підтримки України, – сказав президент.

Володимир Зеленський нагадав, що минулого разу, коли відбувалося засідання Євроради, на кону була довіра до Європи і тоді ЄС довів, що “його слово має значення, а його обіцянки працюють заради інтересів усієї Європи”.

– Ухвалене в грудні політичне рішення про зелене світло для переговорів з Україною про вступ – це був доказ, що європейські пріоритети, які визначені всіма лідерами Європи, виконуються. Саме такої політики ми всі у Європі потребуємо й надалі. Увесь цей рік. І кожен наступний рік, – сказав він.

Росія отримала КНДР у союзники

Глава української держави наголосив, що зараз особливо потрібно продемонструвати “повну надійність Європи та дієвість її рішень”.

– Агресія Росії проти Європи, що була розпочата Москвою на європейському фронті, поповнилася черговим спільником Росії, а саме – снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Вони вже б’ють по наших містах – на додачу до іранських шахедів, які руйнують нашу цивільну інфраструктуру. Розвідка підтверджує, що Росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна, – заявив Зеленський.

Фонд допомоги Україні

Він звернув увагу на те, що реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується, що стало ще одним проявом глобальної конкуренції, у якій Європа не має права програти.

– І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund (Фонд допомоги Україні, – Ред.) у межах нашого з вами Європейського фонду миру. Це така надійність і довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менш як €5 млрд на рік, строк – чотири роки. Чіткий пріоритет, – сказав він.

Глобальний саміт миру

Володимир Зеленський також додав, що під час його візиту у січні до Швейцарії була досягнута домовленість про організацію Глобального саміту миру, робота щодо організації якого вже була розпочата.

– І я запрошую всіх вас до дієвої участі в підготовці саміту. Європа має сказати своє слово, і слово Європи має бути незмінно вагомим, надійним і реалізованим у конкретних рішеннях. Сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантику і по всьому світу, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким, – сказав він.

Президент України завершив словами про свою віру у Європу та те, що європейська єдність “збереже нормальне життя на нашому континенті”.

Що таке Ukraine Assistance Fund

Ukraine Assistance Fund або Фонд допомоги Україні наприкінці серпня 2023 року запропонував створити Верховний представник ЄС Жозеп Боррель.

Фондом передбачено підтримку України на період 2024-2027 років для забезпечення сталості військової допомоги ЄС Україні. За словами Борреля, фонд з бюджетом близько €5 млрд щороку буде інтегрований в Європейський фонд миру і має стати “ключовим елементом довгострокового внеску ЄС у безпеку України”.

Читайте також

€50 млрд від ЄС: коли Україна може отримати перший транш

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12336
Опубліковано: 01.02.24