Dark mode


A+ | Скинути | A-
День бабака 2024: що означає свято і як його відзначають в Україні
День бабака 2024: що означає свято і як його відзначають в Україні
На початку лютого в Канаді та США відзначають День бабака 2024. Ця тварина у XVIII столітті в Північній Америці відігравала так звану роль метеоролога, що триває й донині.

День бабака: дата

Дата Дня бабака щороку є незмінною. Це свято відзначають 2 лютого. У 2024 році ця дата припадає на п’ятницю.

День бабака: історія

В Стародавньому Римі 2 лютого святкували День їжака. Саме по поведінці їжака, що прокинувся, становили прогноз. У північній Німеччині цієї дати прокидався борсук, у деяких регіонах – ведмідь. На основі цього й в Америці розвинули цю традицію члени Клубу Сурка з Панксатоні.

Офіційним святом День бабака став у 1886 році.

Варто зазначити, що в США і Канаді є найвідоміші бабаки-метеороголи – всього їх сім. Вважається, що саме вони точно прогнозували прогноз.

День бабака: традиції та прикмети

2 лютого необхідно спостерігати за бабаком, а саме – його тінню. Зазвичай звірка дістають із нори і дивляться за його поведінкою, за якою можна судити про близькість настання весни. Це і є головною традицією на День бабака.

Згідно з прикметами на День бабака, якщо цього дня сонячно, бабак лякається своєї тіні і ховається у свій будиночок, тоді варто чекати холодів. Якщо день похмурий, звірятко виходить зі сплячки – ознака того, що весна буде ранньою.

Після того, як обряд пророкування закінчено, у містах зазвичай влаштовують масові заходи та гуляння.

День бабака в Україні

Варто зазначити, що згідно з українською традицією, бабак виходить зі сплячки на Явдохи -1 березня за новоюліанським календарем, 14 березня – за юліанським. Він виходить із нірки, свистить, повертається у свій дім і спить далі до Благовіщення. Однак точні дати називати не зовсім правильно, оскільки звірятко може прокинутися і раніше.

День бабака в Україні плавно стає популярним, а тому його, як у США та Канаді, також відзначають 2 лютого. Крім того, у нас також є бабаки-метеорологи – харківський Тимко і львівський Мишко, якого в 2016 році змінила Маруся.

Українці люблять передбачення, тому питаннями про погоду не обмежуються. Наприклад, у 2020 році вони запитували у бабаків про безвіз, про курс долара та інші актуальні теми. А 2021 року Тимко передбачив, як перемогти коронавірус, обравши із запропонованих предметів спорт і витримку.

У 2022 році Тимко своєї тіні не побачив, а із запропонованих страв, якими краще заїдати стрес, обрав сало. Маруся і Міша тоді передбачили коротку зиму.

2 лютого 2023 року Тимко спрогнозував, коли настане весна в Україні. Також бабак відповів, що потрібно їсти українцям і якого врожаю чекати, обравши буряк.

Читайте також

Стрітення Господнє та Валентина: календар свят лютого 2024

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17305
Опубліковано: 02.02.24