Dark mode


A+ | Скинути | A-
У Польщі двох чоловіків відправили до в'язниці за шпигунство на користь російської розвідки
У Польщі двох чоловіків відправили до в'язниці за шпигунство на користь російської розвідки
Районний суд Білостока засудив двох чоловіків, обвинувачених у шпигунстві на користь російської розвідки, до чотирьох років тюремного ув'язнення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polskie Radio Białystok.

Йдеться про росіянина та білоруса, які, за версією слідства, впродовж кількох років збирали важливу інформацію про польських військових і передали це російській розвідці.

Обидва обвинувачені перебували в Польщі легально. Білорус навчався в одному з університетів Білостока, а пізніше працював в організації парашутної підготовки. За цей час він мав встановити контакти, зокрема соціальні, і використовувати їх для роботи на російську військову розвідку. Росіянин проводив подібну діяльність під виглядом культурної діяльності та туризму.

Як проходили слухання

Обидва були заарештовані у квітні 2022 року, вони все ще перебувають під вартою. Потім прокурор подав клопотання про виключення публічних слухань, пославшись на важливий державний інтерес, а також приватний інтерес - свідків, зокрема багатьох солдатів.

Адвокати підсудних зажадали, щоб суд пройшов відкрито - у тій частині, яка стосується матеріалів, що не є секретними. Зрештою суд повністю закрив засідання.

Російські шпигуни в країнах Європи

У жовтні 2022 року поліція Норвегії затримала російського шпигуна, що працював під вигаданим ім'ям в Університеті Тромсе. Слідчі встановили, що підозрюваний мав підроблені документи на ім'я громадянина Бразилії, хоча насправді є агентом російської розвідки. Ректор не виключив, що у виші можуть працювати й інші агенти РФ.

Також повідомлялось, що Росія намагається завербувати деяких прохачів притулку в Фінляндії як шпигунів.

Нещодавно у Європейському парламенті ініціювали початок перевірки викладених раніше фактів щодо можливої співпраці депутатки Тетяни Жданок із Федеральною службою безпеки Росії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Всі новини від: rbc.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16326
Опубліковано: 02.02.24