Dark mode


A+ | Скинути | A-
Нові системи ППО, обстріл Херсону та атака Шахедів на Кривий Ріг: головні новини 2 лютого
Нові системи ППО, обстріл Херсону та атака Шахедів на Кривий Ріг: головні новини 2 лютого
Сьогодні Україна отримала гарні новини від партнерів. Так, Литва передала нашій державі тисячі боєприпасів для протитанкових гранатометів та системи дистанційного підриву. Крім того, Бундестаг в рамках бюджету Німеччини на 2024 рік схвалив виділення €7,6 млрд для України.

У Херсоні не вшухають обстріли. Там пошкоджені багатоповерхові та приватні будинки у середмісті. Також порання дістала жінка.

Ситуація на фронті залишається непростою. Найскладніше наразі в Авдіївці, на Харківщині у районі Табаївки тривають важкі бої, однак наші військові не здають позиції.

Що відбулося в Україні та світі за добу 2 лютого 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Нові системи ППО

Допомога Україні від Німеччини та Литви

Обстріл Херсону

Наслідки атаки Кривого Рогу

Ситуація на фронті

Пожежа у Солікамську

Відсторонення Нахкура

Блокада кордону України з Польщею

Нові системи ППО

В Україну прибули ще дві системи протиповітряної оборони.

– Всі подробиці, звичайно, не варто говорити публічно. Але системи (ППО, – Ред.), які збивають усе. Будемо захищати регіони. Поки систем іще недостатньо для повного захисту України, але працюємо заради цього щодня, – наголосив він.

Допомога Україні від Німеччини та Литви

Бундестаг ухвалив бюджет Німеччини на 2024 рік, в рамках якого виділив €7,6 млрд для України. За проголосували 388 німецьких парламентарів правлячої коаліції, проти – 279 депутатів.

2 лютого в Україну прибув пакет допомоги від Литви. В нього увійшли тисячі боєприпасів для протитанкових гранатометів та системи дистанційного підриву.

Lithuania remains steadfast in its military support to Ukraine. Today @LTU_Army delivered detonation systems & thousands of rounds of ammunition for anti-tank grenade launchers. Our commitment to support Ukraine is not just solidarity, it’s an investment in Europe’s security. pic.twitter.com/8KEMPAgtIN

— Lithuanian MOD (@Lithuanian_MoD) February 2, 2024

– Ми активно та послідовно допомагаємо Україні, тому що наша допомога – це також інвестиція у нашу власну безпеку, – заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Обстріл Херсону

РФ атакувала Херсон, внаслідок чого 73-літня жінка отримала осколкові поранення та була ушпиталена.

– Російські окупаційні війська атакували Херсон з авіації. Наразі відомо про одну поранену. Жінка 73 років на момент удару перебувала на подвір’ї, – повідомив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

За його інформацією, травмована жінка була ушпиталена з контузією та уламковим пораненням.

Мрочко додав, що внаслідок авіаудару також були пошкоджені багатоповерхові та приватні будинки у середмісті.

Наслідки атаки Кривого Рогу

У Кривому Розі через атаку дронів Shahed-136/131 на підстанції Укренерго в Дніпропетровській області сталося знеструмлення двох шахт. Без світла були 62 тисячі абонентів.

Наразі електропостачання відновили.

Відомо, що російські війська почали обстрілювати Кривий Ріг дронами Шахед 2 лютого близько третьої ночі. Представникам Повітряного командування Схід вдалося знищити три безпілотники, які летіли на Дніпропетровщину.

Ситуація на фронті

На Херсонському напрямку активізувалися окупанти, на лівому березі фіксують до 13 штурмів за добу.

– На лівобережжі Херсонщини ситуація дуже складна, зокрема тому, що різна динаміка ворожих штурмів теж виснажує… Але наші підрозділи завжди напоготові і дають дуже потужного відкоша ворогу і його штурмовим діям. І якщо позаминулої доби це було тільки три спроби штурмових дій, то минулої доби вони здійснили до 13 таких спроб, – пояснила речниця об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

У Авдіївці, як зазначив президент України Володимир Зеленський  – особливо складно.

– Доповідали Головком Залужний та командувачі за напрямками – Москальов, Cирський, – повідомив він.

На Харківщині у районі Табаївки тривають важкі бої, село під контролем Сил оборони України.

– Лінія фронту наразі залишається дуже динамічною, противник продовжує свої наступальні дії, зокрема поблизу Куп’янська. За Табаївку також точаться важкі бої, наразі село не перебуває під контролем окупантів, там ведуться артилерійські дуелі, – уточнив керівник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ Хортиця Ілля Євлаш.

Відомо, що на Лимано-Куп’янському напрямку за минулу добу Сили оборони ліквідувати 228 окупантів та знищили 75 одиниць озброєння і військової техніки ворога.

Пожежа у Солікамську

2 лютого в Солікамській виправній колонії № 9, що в Пермському краї Росії, сталася масштабна пожежа.

Солікамськ Пермського краю РФ на карті

Займання почалось із меблевого цеху. Частково зруйновано покрівлю будівель. Загалом вогнем охопило 1,2 тис. кв. м.

Один з ув’язнених, який у цей час там працював, нібито встиг вибігти з будівлі. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав.

Відсторонення Нахкура

2 лютого відсторонили від виконання службових обов’язків тимчасового в. о. директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Тоомаса Нахкура.

— Рішенням міністра оборони України Рустема Умєрова від 1 лютого 2024 року, за клопотанням заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, тимчасово в. о. директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Тоомас Нахкур відсторонений від виконання службових обов’язків, – повідомила пресслужба оборонного відомства.

Причиною є оголошення підозри в кримінальному провадженні, яка була вручена 27 січня.

Блокада кордону України з Польщею

Сьогодні польські фермери оголосили про нові протести по всій країні. Старт запланований на 10:00 наступної п’ятниці, 9 лютого. Страйки триватимуть до 10 березня.

– Наше терпіння закінчилося. Позиція Брюсселя в останній день січня 2024 року неприйнятна для всієї нашої аграрної спільноти. Крім того, пасивність польської влади та декларації про співпрацю з Єврокомісією, заяви про дотримання всіх рішень ЄК щодо імпорту сільгосппродукції з України не залишають нам іншого вибору, окрім як оголосити загальний страйк, – йдеться в заяві фермерів.

Страйк розпочнеться з блокади всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною, а також доріг і автомагістралей в окремих воєводствах.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14353
Опубліковано: 02.02.24