Dark mode


A+ | Скинути | A-
Оновлення електронного суду: які послуги з?являться в Дії
Оновлення електронного суду: які послуги з?являться в Дії
Мінцифри оновить концепцію електронного суду, щоби громадяни могли подавати позови, отримувати документи та розглядати справи онлайн у зручний час. У суддів зʼявиться можливість перевести документообіг у цифровий простір та проводити засідання у відеоформаті для економії часу. Сервіси будуть доступні в електронному кабінеті та в Дії.

Електронний суд – що відомо про трансформацію

Цифровізація суду є частиною Державної антикорупційної програми. Процес спрямований на більш прозору та ефективну роботу судової сфери. Вже проведено аудит єдиної інформаційної системи, триває перевірка її функціональності, після чого запустять оновлені сервіси для громадян.

Разом з тим в Дії мають зʼявитися електронні виконавчі документи. Йдеться про рішення суду, що виконуються примусово.

– Наприклад, ви дали гроші в борг за розпискою, вам їх не повернули, ви подали до суду — і суд постановив стягнути гроші з боржника. Тобто суд видає виконавчий документ. Щоб його отримати, треба відстояти чергу, це купа паперів і витраченого часу. Після запуску послуги документ буде в Дії, – пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Так само спроститься процедура стягнення аліментів з боржника. Надсилання та отримання документа відбуватиметься автоматично. Слідкувати за розвитком справи також можна буде в Дії.

Також після оновлення електронного суду українці зможуть надавати докази онлайн, вносити та повертати судові збори та застави, переглядати відкриті дані та реєстри.

Судові сервіси онлайн: що вже доступно

У застосунку Дія вже є судові сповіщення, рішення та штрафи. Також доступні електронний кабінет, судові засідання онлайн і контакт-центр.

Цими сервісами користуються майже 7 млн людей: це працівники судів, громадяни, адвокати, нотаріуси, слідчі, прокурори та підприємці. За 2021-2023 роки опрацьовано майже 17 млн судових рішень.

Читайте також

У Дії з’являться дипломи та шкільні атестати: що відомо

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 22011
Опубліковано: 29.02.24