Dark mode


A+ | Скинути | A-
Мінус Сергій Котов. Нова атака на корабель РФСюжет
Мінус Сергій Котов. Нова атака на корабель РФСюжет
Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проекту 22160 Сергій Котов отримав пошкодження корми, а також правого та лівого бортів.

Українські морські безпілотники продовжують успішне полювання на Чорноморський флот РФ. На цей раз від них постраждав патрульний корвет Сергій Котов. Внаслідок атаки є загиблі та поранені, повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

 

Що за корабель

 

Сергій Котов був спущений на воду 2021 року, а введений до складу флоту у травні 2022 року, вже після початку війни в Україні. Корвети цього класу були створені для вирішення широкого кола завдань, потенційно на них можна встановити навіть пускові установки крилатих ракет Калібр, але їхня основна робота – патрулювання та охорона інших, більших кораблів.

 

Загалом Росія має чотири такі кораблі — Василь Биков, Дмитро Рогачов, Павло Державін і Сергій Котов. Екіпаж – до 80 осіб. Про долю екіпажу нічого точно не відомо, але український ГУР стверджує, що семеро людей загинули, шестеро було поранено, 52 члени екіпажу, ймовірно, вдалося евакуювати.

 

Вони озброєні 76,2-міліметровою артилерійською установкою та двома 14,5-міліметровими великокаліберними кулеметами, а також системою радіоелектронної боротьби. Однак цього озброєння забракло, щоб корабель, створений для охорони інших, зміг захистити себе.

 

 

Перекрили міст

 

У ніч на 5 березня російський оператор пасажирських поїздів у тимчасово окупований Крим повідомив про зупинку поїздів у районі Кримського мосту через перекритий рух. Міст стояло понад 8 годин, російські паблики почали писати, що українські безпілотники потрапили в патрульний корабель Сергій Котов.

 

Представник ГУР Андрій Юсов розповів, що Сергій Котов примітний тим, що він разом із крейсером Москва брав участь в атаці на острів Зміїний.

 

“Власне тепер приєднався до того ж крейсера Москва”, – заявив представник розвідки. Також, за його даними, на цьому кораблі планували розмістити зенітно-ракетні комплекси.

 

За даними джерел Української правди, на кораблі було знищено корабельний транспортно-бойовий вертоліт Ка-29.

 

Для розміщення палубної авіації на патрульних кораблях цього проекту передбачено вертолітний майданчик, ангар, а також ємності для зберігання запасів авіаційного палива.

 

Міноборони Росії та інші офіційні джерела не коментують ситуацію.

 

 

Ефективна зброя

 

Безекіпажні катери на Чорному морі виявилися дуже ефективним засобом — особливо в умовах, коли Росія не має можливості відстежувати їх переміщення заздалегідь до того, як вони виходять на бойовий курс у напрямку чергового корабля Чорноморського флоту.

 

Самі кораблі також мають брак засобів боротьби з такими катерами — або їхні екіпажі не цілком готові з ними боротися.

 

Як стверджує ГУР, проти Сергія Котова було використано морські дрони Magura V5. Операцію було проведено спецпідрозділом Group 13 у співпраці з українськими ВМС та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 9541
Опубліковано: 05.03.24