Dark mode


A+ | Скинути | A-
Які аналізи не потрібні людям віком за 65: на думку експерта, вони можуть показати хибні результати
Які аналізи не потрібні людям віком за 65: на думку експерта, вони можуть показати хибні результати
Нещодавнє дослідження встановило, що людям 65+ непотрібні тести та скринінги, зокрема на рак простати (тест на ПСА), інфекції сечовивідних шляхів (ІМП) і діабет.

Після 65 років багато людей все частіше звертаються до медичного закладу, щоб отримати допомогу в лікуванні хронічної хвороби або просто перевірити своє здоров’я.

Ці люди ризикують отримати надмірне лікування через те, що результати деяких призначених їм аналізів хибні. Але це стає відомим вже згодом.

Хибний результат аналізу веде до надмірного лікування

Дослідження, проведене науковцями  Фейнбергської школи медицини Північно-Західного університету, встановило, що деякі аналізи, які призначають літнім людям очікувано показують хибні результати. Це призводить до призначення надмірного лікування – іноді стресового, дорогого і трудомісткого.

Провідний автор дослідження доктор медичних наук Стівен Перселл називає аналізи і скринінги, на які не можна покладатися лікарям, що призначають лікування людям за 65.

Які аналізи і скринінги не потрібні літнім людям

Скринінг на наявність інфекції сечового міхура. Перселл зазначає, що у багатьох літніх жінок у сечовому міхурі є бактерії, які можуть спричинити позитивний результат тесту.

Однак наявність бактерій у сечовивідних шляхах не означає, що вони викликають активну інфекцію, особливо якщо немає жодних симптомів.

Але позитивний результат скринінгу вимагає призначення антибіотика , який насправді не потрібен.

Скринінг на рак передміхурової залози. Дослідження показали, що тестування на ПСА у чоловіків старше 69 років часто призводить до помилкових позитивних результатів.  А це тягне за собою інвазивні процедури і непотрібне лікування.

Спеціальна група з профілактичних послуг США (USPSTF) не рекомендує проводити скринінг ПСА для чоловіків віком 70 і більше років.

Експерти називають інші загальні медичні тести та обстеження, які можуть призвести до надмірного лікування. Серед них, зокрема колоноскопія та мамографія.

– Якщо у пацієнта немає жодних симптомів, у цих обстеженнях, немає необхідності, – каже докторка медичних наук Кетрін Уорд.

Які медичні обстеження потрібні людям похилого віку

Обов’язковими медики називають:

контроль рівня холестерину;

обстеження зору та слуху;

сканування щільності кісткової тканини.

Читайте також

Учені з’ясували, що літні люди часто не підозрюють про захворювання, що призводить до сліпоти

Джерело: Verywell Health

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14761
Опубліковано: 16.03.24