Dark mode


A+ | Скинути | A-
Як зупинити старіння: біолог розповів про найкращі способи
Як зупинити старіння: біолог розповів про найкращі способи
Лауреат Нобелівської премії Венкі Рамакрішнан розповідає про основні причини старіння та дієві способи їх зупинити.

Як працює “фабрика” білків

Досліджуючи процес старіння, науковець з’ясував, як працює рибосома, тобто жива “фабрика”, що виготовляє білки, базуючись на генетичній інформації.

Він визначив атомну структуру рибосомної субодиниці, а потім і всієї рибосоми в різних станах та комплексах з кількома антибіотиками.

Ця робота розширила уявлення вчених щодо організації ДНК  в клітинах та відкрило нові шляхи до перепрограмування клітин на більш молодший стан.

Вік як фактор ризику

Венкі Рамакрішнан вважає, що вік – це головний фактор ризику неінфекційних хронічних захворювань. Хвороби серця, рак, деменція, діабет тісно пов’язані зі старінням. Саме через це потерпає наш організм.

Спочатку пошкодження відбувається з нашого геному на молекулярному рівні, потім білки перетворюють гени і створюють органели та наділяють клітини можливістю позбавлятися  продуктів дефекту.

Коли клітина відчуває певну кількість пошкоджень, вона переходить у такий стан, який називається старінням.

Якщо накопичення пошкоджених клітин занадто велике, це викликає реальні проблеми, в організмі відбуваються процеси запалення, пошкодження тканин тощо.

Тобто регенерація клітин сповільнюється або припиняється , вони старіють чи просто гинуть. Тож під час критичного системного збою конкретні групи клітин перестають працювати, і це перешкоджає роботі всього організму як єдиного цілого.

Фактори Яманаки

Фактори Яманаки – це група білків, відкрита японським вченим Шіньї Яманака та його колегами. Ці фактори мають здатність перетворювати дорослі клітини у клітини, що мають потенціал розвинутися в будь-який тип клітин організму.

Використання факторів Яманаки для перепрограмування клітин відкрило нові можливості у дослідженні клітинних процесів, розвитку лікувальних методів і розумінні основних принципів біології розвитку.

Найкращі способи зупинити старіння

Над розв’язанням проблеми довголіття працюють вчені всього світу, чимало з них вже отримали  великонадійні результати, але дослідивши межі молекулярної біології, Нобелівський лауреат дійшов до висновку, що здоровий спосіб життя, правильне харчування, фізичні вправи та сон є найкращими заходами для довголіття.

Читайте також

Як дізнатися біологічний вік: вчені виявили, що маркери в крові показують швидкість старіння

Джерело: New Scientist

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19450
Опубліковано: 19.03.24