Dark mode


A+ | Скинути | A-
Прокляття плейоф: збірна України лише раз виходила на великий турнір через стики
Прокляття плейоф: збірна України лише раз виходила на великий турнір через стики
У березні на збірну України з футболу чекають вирішальні матчі плейоф відбору на Євро-2024. В разі успіху у двох матчах збірна України приєднається до 23 найсильніших футбольних команд Європи.

Перший матч підопічні Сергія Реброва проведуть 21 березня проти Боснії і Герцеговини у Зениці. Якщо гра завершиться позитивним результатом для українців, то вони зіграють у фіналі плейоф проти Ісландії або Ізраїлю. Цей матч має відбутися 26 березня.

За свою історію “прокляття плейоф” супроводжувало збірну України аж шість разів, що завершувалося слізьми футболістів та наших вболівальників. Подолати його синьо-жовтим вдалося лише один раз, коли вони обіграли Словенію у стикових матчах на Євро-2016.

Факти ICTV згадують усі зустрічі, в яких ми зазнавали фіаско за крок до виходу на чемпіонат Європи або чемпіонат світу.

Всі програші України в плейоф відборів на Євро та ЧС

ЧС-1998 – поразка України від Хорватії

Вперше фортуна від синьо-жовтих відвернулася у стикових матчах відбору на чемпіонат світу 1998 року у Франції. Тоді синьо-жовті під керівництвом Йожефа Сабо посіли друге місце у групі після Німеччини та мали нагоду вирвати квиток на Мундіаль у стиках.

Читайте також

Боснія і Герцеговина – Україна: де дивитися матч плейоф відбору до Євро-2024

У суперники українцям випали хорвати, перший матч проти яких завершився нашою поразкою 0:2 на виїзді. Матч-відповідь в Україні завершився нічиєю 1:1

Євро-2000 – поразка України від Словенії

Це протистояння, ймовірно, одне із найбільш пам’ятних. Насамперед через помилку тодішнього нашого голкіпера Олександра Шовковського, який невдало вибив м’яча і далеко відійшов від своїх воріт. Цим скористався суперник, поціливши у порожні ворота майже з центру поля.

У підсумку перша гра завершилася поразкою України – 1:2, а в другій команди розписали нічию 1:1, яка принесла словенцям квиток на Євро-2000. Після цієї поразки тодішній тренер збірної Сабо подав у відставку.

Зауважимо, що саме у цьому відборі на стадії групового етапу Андрій Шевченко забив свій легендарний гол у ворота збірної Росії на Лужніках у Москві на останніх хвилинах матчу та не пустив їх на турнір.

ЧС-2002 – поразка від Німеччини

Збірна України під керівництвом Валерія Лобановського у відборі на Мундіаль у Південній Кореї та Японії у своїй групі посіла друге місце після Польщі.

У плейоф синьо-жовті отримали у суперники Німеччину, з якою звели першу гру вдома до нічиєї 1:1.

Матч-відповідь, який проходив у Дортмунді, завершився розгромною поразкою для України – 1:4. Єдиний гол забив Андрій Шевченко наприкінці зустрічі.

ЧС-2010 – поразка від Греції

У відборі на цей Мундіаль збірна України опинилася в одній групі з Англією та Хорватією, але синьо-жовтим вдалося на одне очко обійти картатих та зайняти другу сходинку.

У плейоф жереб нас звів із греками, що тоді вважалося найліпшим варіантом.

Перша гра у Греції завершилася нічиєю 0:0, а ось другий матч у Донецьку зафіксував мінімальну поразку синьо-жовтих – 0:1. Це вже вчетверте наша команда не змогла кваліфікуватися до великого міжнародного турніру через плейоф.

ЧС-2014 – поразка від Франції

Під керівництвом Михайла Фоменка збірна України посіла друге місце у групі, де були, зокрема, Англія, Чорногорія та Польща. Але у плейоф нам випала Франція.

Перша гра в Києві завершилася сенсаційною перемогою синьо-жовтих з рахунком 2:0.

А ось другий матч виявився справжнім жахіттям. Збірна України програла розгромно 3:0 та не змогла кваліфікуватися на турнір у Бразилії.

ЧС-2022 – поразка від Уельсу

Цей відбір українці розпочинали з Андрієм Шевченком, але після його закінчення контракту з УАФ команду очолив колишній тренер молодіжки Олександр Петраков.

Синьо-жовтим вдалося вийти у плейоф, посівши друге місце у групі після Франції. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну стикові матчі в оновленому форматі відбулися не в березні, а на початку червня.

У першій грі наша команда переграла команду Шотландії 3:1, але у фіналі плейоф відбору мінімально програла Уельсу.

Загалом збірна України один раз у своїй історії грала на чемпіонаті світу. На Мундіалі-2006 у Німеччині українці вийшли до чвертьфіналу, де поступилися Італії. На турнір підопічні Олега Блохіна кваліфікувалися напряму.

Також наша команда тричі грала на Євро – у 2012 році на правах господарки, у 2016 році вийшла через стикові матчі та у 2020 році – потрапила напряму.

Президент УАФ Андрій Шевченко вважає, що спорт – це ще один аспект, який зможе повернути увагу до України. Саме тому гра національної команди у плейоф відбору на Євро-2024 має таку вагу. Тому, щиро всі сподіваємося, що це “прокляття плейоф” у майбутніх стикових матчах залишиться далеко позаду, а відбір для нашої збірної завершиться успіхом.

Читайте також

Боснія і Герцеговина – Україна: прогноз букмекерів на матч плейоф відбору до Євро-2024

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12956
Опубліковано: 21.03.24