Dark mode


A+ | Скинути | A-
Була вагітна 56 років: у животі 81- річної бразилійки виявили скам’янілий плід ненародженої дитини
Була вагітна 56 років: у животі 81- річної бразилійки виявили скам’янілий плід  ненародженої дитини
Мати сімох дітей Даніела Алмейда Віра  56 років, нічого не підозрюючи, носила в животі кам’яне дитя – кальцинований плід ненародженої дитини. Термін підрахували, довідавшись, що остання вагітність у Даніели  була в 1968 році.

Думали рак, а виявилась скам’яніла дитина

81-річна Даніела Алмейда Віра  жила у поселенні корінного народу поблизу кордону з Парагваєм. І, за словами її дочки, дуже не любила лікарень, надто ж усіляких інструментів і медичного обладнання, яке її лякало. Але, очевидно, що страждання від болів у животі стали нестерпними.

Коли жінка звернулася до місцевого лікаря, він запідозрив рак і відвіз пацієнтку до регіональної лікарні Понта-Пора на півдні Бразилії, де можна було провести більш глибокі дослідження.

За допомогою 3D-сканування хірурги лікарні Понта-Пора виявили у животі пацієнтки кальцинований плід, який називається літопедіон. Це надзвичайно рідкісне явище.

‘Pregnant’ OAP, 81, dies after surgery to remove ultra-rare ‘stone baby’ https://t.co/Za3IgyW3RF

— Ганна І. (@anni4ka2022) March 22, 2024

Після шокуючого відкриття жінку терміново прооперували.

 Що таке кам’яне дитя

Кам’яне дитя, або ж літопедіон – це медичний термін, що позначає ембірон, який після довготривалого перебування в лоні кальцинується.

Літопедіон може виникнути, коли при позаматковій вагітності плід гине, але не розсмоктується організмом, оскільки має надто великі для цього розміри.

Мертвий плід залишається в черевній порожнині, з часом утворюючи кальцієву оболонку, тобто, затвердіває.

Тверда оболонка плода захищає матір від інфекції, яку може спричинити літопедіон, тому цей рідкісний стан залишається непоміченим десятиліттями.

Кам’яні діти можуть виникнути лише з 14-го тижня вагітності.

Після операції – дуже складної і тривалої – пацієнтка, на жаль, померла. Видалене кам’яне дитя відправили на дослідження.

У статті , опублікованій у 1996 року в журналі Королівського медичного товариства, було зазначено, що в медичній літературі за всю історію задокументовано лише 290 випадків літопедії.

Минуло 30 років, а їх, за даними британського наукового журналу BioMed Central, все ще менше 300.

Читайте також

Позаматкова вагітність: лікар розповіла, що це таке, чому трапляється і що з нею робити

Джерело: The Sun

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 22159
Опубліковано: 22.03.24