Dark mode


A+ | Скинути | A-
Таджикистан спростував псевдоверсію про причетність своїх громадян до теракту в РФ
Таджикистан спростував псевдоверсію про причетність своїх громадян до теракту в РФ
Міністерство закордонних справ Таджикистану не отримувало підтвердження від Кремля про нібито причетність громадян їхньої країни до теракту у Крокус Сіті Холі у Підмосков’ї, що стався 22 березня.

Таджицьке відомство вважає інформацію про причетність своїх громадян до стрілянини у Крокус Сіті Холі фейковою. Про це йдеться у їхньому повідомленні у Telegram.

— Наголошуємо, що таджицька сторона не отримувала від офіційної влади Росії підтвердження про наявну фейкову інформацію, що циркулює на даний час, про причетність громадян Таджикистану. У зв’язку з цим просимо спиратися на офіційну інформацію, поширювану державними органами Росії, – йдеться у повідомленні.

Там додали, що поширення неперевіреної інформації може завдати шкоди громадянам Таджикистану, які нині перебувають за межами країни.

Що відомо про інформацію у Telegram-каналах про “причетність” таджиків

Низка російських Telegram-каналів після теракту у Московській області поширили орієнтування нібито причетних до стрілянини у Крокус Сіті Холі.

Але МВС Таджикистану стверджує, що двоє із цих осіб перебувають у межах своєї країни за місцем проживання. Вони повернулися із РФ 26 листопада 2023 року. Йдеться про Ріводжіддіна Ісломова і Махмадрасула Насріддінова. Також були опубліковані їхні фото.

Фото: МВС Таджикистану

Фото: МВС Таджикистану

Фото: МВС Таджикистану

Також там додали, що ще один громадянин Таджикистану Рустам Назаров “нині працює водієм таксі в Самарі”.

Цьому передувало поширене Telegram-каналом Baza орієнтування, що були розіслані у відділи поліції. Йшлося про чотирьох осіб: Ріводжіддіна Ісломова, Махмадрасула Насріддінова, Рустама Назарова і Шохінджоні Сафолзода.

Пізніше це й же Telegram-канал написав, що Назаров, ймовірно, непричетний до теракту, адже за словами родичів, увечері 22 березня був із сім’єю. При чому, йдеться, що він сам прийшов у поліцію, заявивши, що непричетний.

Читайте також

Теракт під Москвою: російський НТВ показав фейкове відео з Даніловим про “причетність Києва”

Вдень 23 березня російські пропагандисти почали поширювати відео з затриманнями людей, яких називають нібито причетними до теракту у Московській області.

На одному з таких відео переляканий чоловік, якого затримали, каже, що “застрелив людей за гроші” за “десь півмільйона рублів”. За його словами, з ним нібито зв’язалися через месенджер, але контакт не мав імені та прізвища, а лише значилося, що то “помічник проповідника”.

Telegram-канал 112, посилаючись на джерела написав, що всі затримані виявилися громадянами Росії, які набули раніше громадянства країни-агресора. Зазначалося, що зараз перевіряють, чи їм законно видали ці документи.

Теракт у Крокус Сіті Холі

Ввечері 22 березня у Красногорську, що в Московській області, почалася стрілянина в концертному залі Крокус Сіті Хол.

Кілька чоловіків у камуфляжі зі зброєю зайшли до зазначеної будівлі й відкрили вогонь – перед тим, як там мав виступати російський гурт Пікнік. Пізніше у будівлі почалася пожежа і пролунали вибухи.

За офіційними даними нині відомо про 115 загиблих. За непідтвердженими даними озвучується цифра у 150 людей, які стали жертвами теракту.

Про підготування терактів на території Росії раніше попереджали і різні іноземні посольства. Зокрема, посольство США закликало американців уникати великих скупчень людей, наприклад, концертів. Аналогічну заяву випустило МЗС Великої Британії. Диктатор Володимир Путін тоді назвав ці заяви “шантажем і провокацією”.

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 19769
Опубліковано: 23.03.24