Dark mode


A+ | Скинути | A-
Війна все ускладнила, але є й досягнення: проєкт Лікарів без кордонів щодо лікування туберкульозу в Україні
Війна все ускладнила, але є й досягнення: проєкт Лікарів без кордонів щодо лікування туберкульозу в Україні
Експерти Міжнародної незалежної некомерційної медичної некомерційної гуманітарної організації “Лікарі без кордонів” (MSF) розповіли про проблеми та досягнення лікування туберкульозу в Україні протягом останніх п’яти років.

Складна для лікування хвороба

Оскільки війна з Росією ще більше ускладнює доступ до медицини, туберкульоз стає дедалі складнішою для лікування хворобою, яка потребує комплексного підходу: з правильними ліками, підтримкою та безперервним доступом до медичної допомоги.

У всьому світі контроль над поширенням туберкульозу є складним завданням через застарілі методи лікування, відсутність ефективної вакцини та відповідних діагностичних інструментів.

Читайте також

Туберкульоз повертається: незвичні симптоми, на які варто звернути увагу

Однак за останні роки було досягнуто певних успіхів: у 2012 році було схвалено перші за півстоліття нові протитуберкульозні препарати, а у 2018 році в Україні розпочався пілотний проєкт зі скороченого курсу лікування хіміорезистентного туберкульозу.

Проєкт для України

У 2018 році на базі Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру у співпраці з Національним інститутом фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського “Лікарі без кордонів” розпочали збирати докази безпеки та ефективності нового короткого курсу перорального лікування.

Мета проєкту – підтримати мотивацію пацієнтів, скоротити тривалість лікування та надати соціальну підтримку для подолання бар’єрів, які можуть вплинути на їхній доступ до медичної допомоги.

Правильно підібрані ліки

Коли “Лікарі без кордонів” почали працювати в Житомирській області, новітні пероральні препарати, як-от бедаквілін і деламанід, були недоступні в Україні. Лікування хіміорезистентного туберкульозу полягало у введенні болісних ін’єкцій.

Коли ці пероральні препарати стали доступними, час лікування скоротився з 18-24 місяців до 9-12 місяців.

Препарати деламанід і бедаквілін не тільки скоротили тривалість лікування хіміорезистентного туберкульозу, а й дали змогу пацієнтам зі стабільним станом продовжити лікування вдома, оскільки таблетки можна приймати і без нагляду лікаря, на відміну від ін’єкцій.

Спадщина проєкту

Коли команди “Лікарів без кордонів” передали свою роботу МОЗ, вони залишили цінну спадщину в Житомирській області. Це, зокрема, побудована організацією лабораторія третього рівня біобезпеки для дослідження захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом, таких як туберкульоз.

Лабораторія дає змогу проводити складні діагностичні тести й оснащена апаратом GeneXpert, здатним менш ніж за дві години визначити резистентність до лікарських препаратів.

Загалом у проєкті працювало понад 100 експертів, серед яких лікарі, медсестри, епідеміологи та логісти. Вони надали допомогу 300 пацієнтам, з яких понад три чверті успішно завершили лікування та одужали від хіміорезистентного туберкульозу.

Джерело: Лікарі без кордонів

Фото: Лікарі без кордонів

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 12587
Опубліковано: 24.03.24