Dark mode


A+ | Скинути | A-
Експерт проаналізував удар по Києву: чим била РФ та чому вибухи були одразу після тривоги
Експерт проаналізував удар по Києву: чим била РФ та чому вибухи були одразу після тривоги
Вранці 25 березня Росія випустила по Києву дві ракети. Вибухи у столиці пролунали одразу після оголошення повітряної тривоги.

Яким типом ракет могли вдарити росіяни та про що свідчить сьогоднішній удар – у матеріалі Фактів ICTV.

Ракетна атака на Київ 25 березня: що відомо

Вибухи в Києві 25 березня пролунали близько 10:30, щойно в столиці оголосили сигнал повітряної тривоги.

Згодом Сили ППО відзвітували про дві збиті балістичні ракети, які війська РФ запустили з Криму.

Водночас уламки знищених боєприпасів спричинили руйнування в кількох районах столиці. Так, у Печерському районі пошкоджено частину будівлі Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. Зокрема, вщент зруйновані спортивна зала, конгрес-хол та виставковий центр. Під завалами можуть бути люди.

У Солом’янському районі пошкоджено два приватних будинки, а у Дарницькому уламки впали на територію приватної забудови. Зокрема, пошкоджено вікна в приватному будинку та зафіксовано займання в нежитловому приміщенні.

У Голосіївському районі уламки впали у лісосмузі.

За даними мера Києва Віталія Кличка, внаслідок ворожого удару постраждали десятеро людей. Двох із них, зокрема 16-річну дівчину, госпіталізували.

Які ракети могли запускати по Києву 25 березня

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що над Києвом сили ППО знищили дві балістичні ракети, тип яких ще встановлюється.

Водночас у мережі зазначають, що під час сьогоднішнього обстрілу Києва росіяни могли випустити по столиці надзвукові протикорабельні ракети Онікс або гіперзвукові ракети Циркон.

Зазначимо, що РФ уже застосовувала для удару по Києву гіперзвукову ракету 3М22 Циркон під час масованого обстрілу України 7 лютого 2024 року.

Як розповів у коментарі Фактам ICTV авіаексперт і провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко, сьогоднішні вибухи у Києві могли бути наслідком випробування Цирконів Росією.

Циркон – протикорабельна ракета з повітряно-ракетним двигуном, що здатна маневрувати. Вона призначена для ураження кораблів та наземних об’єктів.

– Йдуть випробування, але серійного штампування цих ракет нема. Вона не відпрацьована, влучає куди завгодно, окрім цілей, на які вона  спрямовна. Жодних влучань по важливих об’єктах не було, – відзначив експерт.

Чому вибухи у Києві пролунали одразу після тривоги

За словами Романенка, сигнал повітряної тривоги ввімкнули не заздалегідь, оскільки помітити рух ракет Циркон важко.

 – Власне, Циркон важче виявити. Якщо балістика піднімається на велику висоту, її видно здалека радаром, тобто можна попередити, що буде удар. А крилата ракета – це крилата ракета, вона на великій висоті йде, величезна швидкість, тому її пізно помітили, – вказує експерт.

Про що свідчать сьогоднішні вибухи та чи повторюватимуться подібні атаки на Київ

Експерт вважає, що, ймовірно, обстрілом Києва 25 березня росіяни хотіли зненацька застати українські сили ППО. Оскільки якщо запускати спочатку дрони, а потім ракети, то протиповітряна оборона повністю готова до відсічі атаки, всі можливі станції увімкнені.

На думку Романенка, такі удари з боку країни-агресора повторюватимуться, однак не носитимуть масовий характер. Це пов’язано з тим, що в Росії немає серійного виробництва Цирконів.

Раніше Факти ICTV розповідали, що таке балістичне озброєння та які ракети має РФ.

Читайте також

Мене накрило склом, пес знепритомнів – очевидиця про удар балістикою по Києву 25 березня

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 11489
Опубліковано: 25.03.24