Dark mode


A+ | Скинути | A-
Потенціал для знищення Кримського мосту є, усьому свій час – Малюк
Потенціал для знищення Кримського мосту є, усьому свій час – Малюк
Голова Служби безпеки України Василь Малюк в ексклюзивному інтерв’ю ведучій та головній редакторці інформаційної служби Факти ICTV Олені Фроляк розповів про плани щодо знищення Кримського мосту.

Успішні атаки СБУ по Кримському мосту

Малюк нагадав про дві успішні операції СБУ, після яких РФ не використовує Кримський міст для постачання зброї, засобів ураження тощо.

За його словами, до цього за добу проходило 42-46 потягів, які перевозили зброю та боєприпаси, зараз лише 4-5, причому чотири з них – пасажирські, і один – для перевезення товарів загального вжитку.

– Тобто сьогодні ворог взагалі не використовує Кримський міст для постачання зброї. Автомобільне сполучення відбувається так: вони їдуть реверсно, їхня вага не може бути більшою 3,5 т, – пояснив глава СБУ.

Водночас зауважив, що окупанти працюють над його повним відновленням. Якщо це станеться і вони знову почнуть переміщати зброю, реакція з нашого боку буде відповідною.

– Коли вони відновлять опори, можливо, потенційно знову почнуть переміщати боєкомплект. Тоді, власне, ми їм вчергове скажемо “Привіт”. Усьому свій час, давайте не прискорювати події. Потенціал для його повного знищення у нас, звичайно ж, є, – запевнив Малюк.

Читайте також

Чекати не довго: Неїжпапа анонсував знищення Кримського мосту до кінця року

Деталі про перший удар по Кримському мосту

Голова СБУ також поділився деталями підготовки першої операції з ураження Кримського мосту у жовтні 2022-го.

– Розробкою оперативного задуму ми зайнялися ще у березні 2022 року й успішно реалізували 8 жовтня того ж року, наступного дня після дня народження Путіна. Це була непроста реалізація і розробка… Працювали саморобними вибуховими пристроями, які були закамуфльовані під рулони з плівкою, – сказав він.

Малюк каже, що плівка – це сезонний товар, який восени завозиться до Криму і використовується у теплицях, оскільки температура повітря починає падати.

– Використовували ми гексогенову суміш, її загальна вага була майже 14 т, у тротиловому еквіваленті – це 21 т. Була використана надскладна потрійна взаємодублювальна система детонації. До речі, спрацювала третя, оскільки перші дві нам збили РЕБами, – розповів Малюк.

Друге ураження мосту над Керченською протокою було реалізовано завдяки спільній операції СБУ та Військово-морських сил ЗСУ 17 липня 2023 року. Тоді Кримський міст атакували саме морськими дронами Sea Baby.

Читайте також

Кримський міст, російські НПЗ та нищення флоту РФ: найзнаковіші операції СБУ за два роки великої війни

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16979
Опубліковано: 25.03.24