Dark mode


A+ | Скинути | A-
Малюк про боротьбу з російською агентурою: За минулий рік виявлено 47 мереж
Малюк про боротьбу з російською агентурою: За минулий рік виявлено 47 мереж
Лише за минулий рік виявлено 47 агентурних мереж РФ, учасниками яких були, зокрема, чинні народні депутати та представники сил оборони – заявив голова СБУ Василь Малюк в ексклюзивному інтерв’ю ведучій та головній редакторці інформаційної служби Факти ICTV Олені Фроляк.

Агентурні мережі РФ на території України

– Відповідним маркером нашої роботи є результат за минулий рік – це виявлення 47 агентурних мереж. Йдеться про злочини проти нацбезпеки, вчинені на території України. Це різнокаліберні агентурні мережі: від тих, де діяли чинні народні депутати, до тих, де діяли окремі представники сил оборони, – наголосив він.

Читайте також

Серед завербованих – нардеп: СБУ викрила агентурну мережу ГРУ РФ

Серед прикладів, Малюк згадав про групу молодиків радикальної спрямованості, яка діяла в Київській області, і за завданням ФСБ планувала знищення ППО Patriot, проте їх затримали на етапі підготовки диверсії.

– Або ж інша група, яка діяла на території Одещини, збирала інформацію і передавала ворогу, організовувала ракетні обстріли. Її куратор – резидент так званий – перебував у Придністров’ї, – каже Малюк.

За його словами, СБУ вдалося під час відповідної контррозвідувальної гри витягти цього резидента на підконтрольну Україні територію і затримати – він уже дає викривальні покази, зокрема, щодо багатьох одеситів.

– Це, зокрема, агентурна мережа, де діяли окремі нардепи – і Дубінський, і Деркач, і курував її перший заступник голови ГРУ Алексєєв, який, до речі, родом із Вінниччини, але координує діяльність російських спецслужб на території України, – розповів очільник СБУ.

Він наголосив, що цей Алексєєв особисто видав резиденту $9,5 млн на псевдоветеранів, які ув’язнені в Україні, і той детально дав покази – хто й що робив.

Читайте також

СБУ і ДБР проводять обшуки у нардепа Дубінського: що відомо

Скільки вироків щодо зрадників за два роки війни

– Якщо ми беремо держзраду, то підозр далеко за 2 тис., а вироків суду – понад 380. Щодо колаборантів – там понад 6 тис. підозр і вже понад 700 відповідних вироків, – уточнив глава СБУ.

Малюк також розповів, як російські спецслужби вербують агентів на території України.

За його словами, у цьому випадку спрацьовує певний комплексний підхід.

– Ворог шукає кандидатів на вербування, зокрема, за ознаками так званої ватної підсвідомості, або за наявності певних компрометуючих матеріалів, якими вони погрожують. Спочатку погрожують, потім дають перевірочне доручення, яке особа виконує, за це їй платять кошти, і так вона автоматично потрапляє на гачок, – пояснив він.

Також може бути варіант, як зауважив глава СБУ, коли у полоні перебувають близькі родичі – вони починають шантажувати відео з катуваннями, і так домовляються про відповідну співпрацю.

– Але надалі здебільшого йде матеріальна залежність. Тут спрацьовує “кнут и пряник”. Одним лише кнутом у цьому випадку ніхто не працює, – додав Малюк.

Читайте також

Відпочинок за кордоном за підробними документами: справу Дубінського передали до суду

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 10634
Опубліковано: 25.03.24