Dark mode


A+ | Скинути | A-
Хилить в сон після їжі: чи є така сонливість ознакою діабету, роз’яснюють фахівці
Хилить в сон після їжі: чи є така сонливість ознакою діабету, роз’яснюють фахівці
Крім діабету II типу, є кілька інших станів, які можуть викликати у вас відчуття втоми протягом дня. Денна післяобідня сонливість може бути спричинена розладами сну, побічними ефектами ліків, або іншими проблемами зі здоров’ям, як-от депресія чи анемія.

У першу чергу виключити діабет

Перш за все, звісно, треба подумати про діабет.

– Діабет II типу може спричинити відчуття млявості після їжі, оскільки ця хвороба впливає на здатність організму використовувати глюкозу для отримання енергії, – говорить доктор медичних наук Радж Дасгупта.

Лікар пояснює, якщо глюкоза не потрапляє в клітини, ми, зазвичай, відчуваємо себе дуже втомленими і хочемо спати.

Доктор Дасгупта наполегливо рекомендує звернутися до лікаря, якщо після їжі ви регулярно відчуваєте сонливість і помітили інші симптоми діабету, як от часте сечовипускання, особливо вночі, надмірна спрага, довге загоювання подряпин і ран, поколювання чи оніміння в кінцівках.

Простий аналіз крові може допомогти діагностувати діабет або оцінити ризик його розвитку в майбутньому.

Лікар також може виключити інші можливі причини втоми, такі як гормональний дисбаланс, депресія або дефіцит вітамінів.

Інші причини післяобідньої дрімоти

Террі ДеНьюі, сертифікована медсестра, що має ступінь магістра, називає й інші можливі причини післяобідньої сонливості.

Вона стверджує, що в сон може хилити після великої порції солодких чи оброблених продуктів. Оскільки рафінований цукор спричиняє стрибки та падіння рівня цукру в крові після їжі, навіть якщо у вас немає резистентності до інсуліну.

– Якщо ви часто мляві у другій половині дня, надто після смачного обіду, можливо, ви просто маєте справу з типовою полуденною втомою, – каже медсестра.

У цей відтинок часу циркадний ритм організму сповільнюється. І це робить вас трохи втомленими, спричиняючи бажання подрімати.

Три способи подолати сонливість після їжі

Випийте склянку води. Доктор Дасгупта пояснює, що навіть легке зневоднення може знизити рівень енергії, викликати відчуття втоми. Щоб уникнути цього, обов’язково під час обіду випивайте велику склянку води.

Прогуляйтеся навколо будинку. 15 хвилин під сонячними променями допомагає організму синтезувати вітамін D , який відіграє ключову роль у запобіганні втоми.

–  Короткі прогулянки або присідання збільшать приплив крові та кисню до тіла та мозку, що допоможе вам позбутися сонливості, — каже доктор Дасгупта.

3. З’їжте якийсь фрукт. Так ви швидко зарядитися енергією за рахунок природних цукрів. А потім, радить лікар, додайте шматочок сиру (він містять жир), щоб уповільнити травлення.

І ще – перевірте свій рівень тестостерону. Рівень тестостерону починає падати у 40-50 років, і це може бути ще однією причиною вашої післяобідньої дрімоти.

– Якщо з 14:00 до 16:00 щодня вам конче потрібна кава, щоб не заснути, це вагомий привід перевірити рівень тестостерону в крові, – зазначає лікар.

Якщо рівні низькі, є безліч терапевтичних шляхів повернути їх до норми.

Читайте також

Чи дають інвалідність при цукровому діабеті в Україні у 2024 році

Джерело: Womans World

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17657
Опубліковано: 27.03.24