Dark mode


A+ | Скинути | A-
Смертоносні ракові клитини пухлин мозку вбиває небезпечний вірус: нова розробка вчених
Смертоносні ракові клитини пухлин мозку вбиває небезпечний вірус: нова розробка вчених
Учені медичної школи Duke-NUS виявили, що вакцинні штами вірусу Зіка знищують ракові клітини пухлин головного мозку, зберігаючи при цьому здорові.

Об’єкт ураження – клітини гліобластоми

Їхні висновки, опубліковані в Journal of Translational Medicine, потенційно пропонують нову альтернативу лікування пацієнтів з раком мозку, які наразі мають поганий прогноз.

Зокрема йдеться про хворих з діагнозом мультиформна гліобластома. Це найпоширеніше злоякісне онкологічне захворювання головного мозку, яке щорічно діагностують у понад 300 тис. пацієнтів у всьому світі. Показники виживаності при такому діагнозі дуже низькі.

Для таких пацієнтів онколітична віротерапія — або використання сконструйованих вірусів для знищення ракових клітин — може вирішити багато проблем.

– Ми вибрали вірус Зіка, тому що він природним чином інфікує мозок, дозволяючи нам досягти ракових клітин, які традиційно важко вразити, – сказала докторка Карла Б’янка Луена Вікторіо.

Команда Duke-NUS використовувала штами живої ослабленої вакцини проти вірусу Зіка (ZIKV-LAV). Ці штами практично не можуть  інфікувати здорові клітини, але все ще можуть швидко рости та поширюватися в пухлинній масі.

Штам вірусу Зіка знищує до 90% ракових клітин

Після інфікування ракової клітини ці штами вірусу захоплюють ресурси цієї клітини для розмноження і, зрештою, вбивають її.

Коли захисна мембрана ракової клітини розривається, вивільняє потомство вірусу Зіка, яке може інфікувати та вбивати сусідні ракові клітини. Крім того, активується імунна відповідь для подальшого пригнічення росту пухлини.

Під час експерименту вірус Зіка спричинив загибель від 65 до 90% клітин мультиформної гліобластоми.

Хоча штам цього смертоносного вірусу також інфікував від 9 до 20% здорових клітин кровоносних судин головного мозку, інфекція не вбила ці клітини.

Це при тому, що не модифікований, а, так би мовити, первісний вірус Зіка міг би вбити до 50% здорових клітин мозку.

Майбутні напрями досліджень

Після спалаху вірусу Зіка в 2016 році, зрозуміло, виникли побоювання щодо природи вірусу та його руйнівних наслідків. Нинішня робота дослідників представляє вірус Зіка, зокрема, один із його штамів, в новому світлі – як убивці ракових клітин.

Живі ослаблені штами вірусу Зіка спочатку були розроблені як вакцина групою професора Ооі Енг Еонга з Програми дослідження нових інфекційних захворювань Duke-NUS.

Тепер група доцентки Анн-Марі Чако вдосконалює ці та інші штами вірусу Зіка, щоб підвищити їхню ефективність у знищенні не лише ракових клітин мозку, але й інших типів раку.

– Це чудовий приклад того, як різні дослідницькі програми об’єднуються, щоб використати свій різноманітний досвід для розвитку медичних знань, – заявив професор Патрік Тан.

Він переконаний, що результати дослідження одного разу можуть перетворитися на новий варіант лікування раку.

Читайте також

Перша у світі: британські вчені розробляють вакцину проти раку легенів

Джерело: SciTechDaily

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 13755
Опубліковано: 27.03.24