Dark mode


A+ | Скинути | A-
Один показник в аналізі крові може виявити людей з високим ризиком серцевої недостатності – вчені
Один показник в аналізі крові може виявити людей з високим ризиком серцевої недостатності – вчені
Пацієнти з найвищим рівнем білка під назвою нейропептид Y (NPY) мали на 50% більше шансів померти від серцевих ускладнень протягом трьох років, порівняно з тими, хто мав нижчий показник.

Що показує прогресування серцевої недостатності

Дослідження проводилося під керівництвом професора серцево-судинної медицини та консультанта-кардіолога Оксфордського університету Ніла Герінга.

Були використані дані понад 800 учасників на різних стадіях серцевої недостатності. Дослідники врахували усі відомі фактори, які можуть впливати на прогресування серцевої недостатності, включаючи вік, функцію нирок, роботу серця.

Виявилося, що високий рівень NPY фіксувався приблизно у третини учасників дослідження.

Цей нейропептид вивільняється нервами серця у відповідь на сильний стрес. Він може спровокувати потенційно небезпечні серцеві ритми та спричинити звуження найдрібніших кровоносних судин у серцевому м’язі, змушуючи серце працювати інтенсивніше та спричиняючи скорочення кровоносних судин, що йдуть до нього.

Тестування на цей білок допоможе передбачити можливе прогресування серцевої хвороби і призначити адекватне лікування.

– Це дослідження показує, що простий аналіз крові може допомогти більш точно визначити, які пацієнти з серцевою недостатністю мають найвищий ризик ранньої смерті, – сказав професор Брайан Вільямс.

За його словами, вимірювання рівня нейропептиду Y у майбутньому може допомогти лікарям коригувати лікування серцевої недостатності, щоб зменшити високий ризик смерті пацієнтів.

Читайте також

Давить і пече у грудях: як зрозуміти, що болить саме серце

Джерело: Британський фонд серця

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14305
Опубліковано: 30.03.24