Dark mode


A+ | Скинути | A-
В унісон із ритмами природи: експерт про користь для здоров’я переходу на літній час
В унісон із ритмами природи: експерт про користь для здоров’я переходу на літній час
Старший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Анатолій Казанцев розповів, що так званий літній час, на який Україна перейшла сьогодні, найбільш корисний для здоров’я.

Трохи історії

Учений нагадав, що переводити годинник на літній час стали на початку ХХ століття для економії електроенергії. На зимовий же переводять, щоб повернутися на попередній поясний час.

Казанцев зазначив, що, коли ж 2021 року розглядали законопроєкт про скасування сезонного переведення годинників, яким пропонувалося залишити поясний (зимовий) час, більшість фахівців говорили, що якщо залишати один час, то саме літній, зручніший для людини навіть із погляду фізіології.

Читайте також

Метеозалежність: чи впливає погода на стан людини та чи можна це лікувати

Життя за сонцем

– Усі організми живуть за сонцем – встають, коли сонце сходить, лягають, коли воно заходить. Нічні створіння, навпаки, живуть симетрично щодо середини світлового дня. Людина ж, мабуть, єдиний вид на Землі, що живе несиметрично, – пояснив учений.

За його словами, влітку ми встаємо за п’ять годин до середини світлового дня (приблизно о 7.00), а лягаємо спати через 13 годин після середини (приблизно о 23.00).

Нюанси часового поясу

Науковець зазначив, що Україна “розтягнута” майже на один часовий пояс. Наприклад, Київ розташований від Гринвіча рівно на дві години. На сході наша країна “залазить” у третій часовий пояс приблизно на 15 хвилин, а на заході, наприклад, у Закарпатській області, – на 1,5 хвилини.

– Тож літній час навіть із погляду географії буде кращим, тому що на сході третій часовий пояс, це плюс одна година, а на заході – майже точна середина цього поясу, – сказав він.

Політичне рішення

Водночас, за словами експерта, Україна могла б перейти на один час і залишитися на ньому, коли це питання порушувалося вісім-десять років.

– Тепер же, якщо Європа хоче переходити двічі на рік, то нам нікуди діватися. Це тепер політичне рішення і Україна сама не залишить собі літній час, якщо Європа цього не зробить, – сказав Казанцев.

Нагадаємо, що в березні 2021 року Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про обчислення часу в Україні, що пропонує скасувати сезонні переведення годинників і, таким чином, залишити в Україні зимовий час.

Джерело: Українське радіо

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 14399
Опубліковано: 31.03.24