Dark mode


A+ | Скинути | A-
Чи може кип’ятіння водопровідної води позбавити її мікропластику: пояснюють експерти
Чи може кип’ятіння водопровідної води позбавити її мікропластику: пояснюють експерти
Дослідження, опубліковане в Environmental Science & Technology Letters, показало, що кип’ятіння водопровідної води з подальшим її фільтруванням може видалити майже 80% наявних частинок нанопластиків і мікропластиків.

Кип’ятити і фільтрувати

Проте, кип’ятити воду треба не менше п’яти хвилин, а фільтрування мусить бути ретельним і не через пластиковий фільтр.

– Проста стратегія кип’ятіння води може суттєво зменшити надходження мікро- та нанопластику в організм людини, – каже Чжанджун Лі, професор Школи біомедичної інженерії Медичного університету Гуанчжоу.

Професор Лі та його колеги довели, що найефективніше цей метод діє для жорсткої водопровідної води, яка містить більшу концентрацію мінералів, таких як кальцій і магній.

Кип’ятіння жорсткої водопровідної води утворює вапняний наліт, крейдяно-білі відкладення, які складаються переважно з карбонату кальцію.

З підвищенням температури води карбонат кальцію випадає в осад, утворюючи кірки або маленькі кристали.

За словами Лі, ці кристалики злипаються навколо крихітних пластикових частинок, роблячи їх набагато більшими. У результаті вони стають достатньо великими, щоб їх можна було відфільтрувати.

Зразки м’якої водопровідної води були складнішими. У них дослідники змогли видалити методом кип’ятіння і фільтрації лише близько 25% мікро- та нанопластику.

Професор Лі стверджує, що, кип’ятіння води протягом приблизно двох-п’яти хвилин ефективно сприяє осадженню мінералів і захопленню мікропластику. Немає потреби кип’ятити довше.

У бутильованій воді мікропластику більше, ніж у водопровідній

А чи не краще, щоб уникнути цих клопотів, використовувати бутильовану воду? Дослідження показують, це набагато небезпечніше!

Літр питної води з пляшки містить майже чверть мільйона пластикових частинок — це у 10-100 разів більше, ніж передбачалося раніше.

– Доведено, що у водопровідній воді концентрація мікро- та нанопластику значно нижча, ніж у бутильованій, — сказала Анна Гіттер з Х’юстонської школи громадської охорони здоров’я.

Дослідження 2019 року показало, що люди, які споживають лише бутильовану воду додатково  споживають 90 тис. частинок мікропластику на рік у порівнянні з 4 тис., у тих, хто споживає лише водопровідну воду.

Чим небезпечний мікролпластик у воді

Потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, як частинки пластику у питній воді впливають на здоров’я людини.

Попередні дослідження показують, що вплив цих мікро- та нанопластиків може бути пов’язаний із такими наслідками для здоров’я, як токсичність для печінки та шлунково-кишкового тракту.

Інші дослідження допускають, що мікропластик впливає на здатність червоних кров’яних тілець переносити кисень, викликає загибель ембріональних клітин нирок і змінює проникність кишківника.

Нанопластик може призвести також до репродуктивних аномалій і збільшення ризику ранньої смертності.

Окрім простого кип’ятіння та фільтрування водопровідної води з допомогою фільтрів з нержавіючої сталі, вчені радять для очищення води застосовувати і фільтри зворотного осмосу, які здатні видаляти й інші забруднення, схожі на пластик.

Читайте також

Лужна вода: для чого вона потрібна та як її приготувати в домашніх умовах

Джерело: Verywell Health

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16666
Опубліковано: 02.04.24