Dark mode


A+ | Скинути | A-
Удар по Татарстану. Історична дальність від ЗСУ
Удар по Татарстану. Історична дальність від ЗСУ
Атаку на завод зі збирання шахедів у російському Татарстані, який розташований за 1200 км від кордону з Україною, організувало Головне управління розвідки Міноборони України.

 

Українські безпілотники вперше долетіли до Татарстану та здійснили атаку на підприємства, розташовані в Єлабузі та Нижньокамську. За даними українських ЗМІ, за атакою в Єлабузі стоїть українська військова розвідка, а атаку на НПЗ у Нижньокамську ГУР організувало спільно зі Службою безпеки України. Офіційно українська влада удару безпілотниками по Татарстану не коментує, як і інші подібні напади на об’єкти на території РФ.

 

Складання дронів

 

На підприємство в Єлабузі збирають іранські дрони-камікаджзе, якими Росія атакує Україну. Судячи з фото та відео з наслідками атаки, пошкодження отримав комплекс із восьми хостелів, що знаходяться на території підприємства.

 

Радіо Свобода, що геолокувало місце влучення українського безпілотника, пише, що цех зі збирання дронів знаходиться через дорогу від пошкодженого хостелу. При цьому джерело «РБК-Україна» у спецслужбах запевняє, що внаслідок атаки є значні руйнування виробничих потужностей.

 

Влітку 2023 року російські опозиційні видання випустили розслідування про те, що в Єлабузі на території особливої економічної зони «Алабуга організовано масове складання бойових дронів типу Шахед з іранських комплектуючих для російської армії. До збирання безпілотників-камікадзе залучали студентів коледжу Алабуга Політех. Тоді ж The Washington Post повідомляла, що до літа 2025 року на території ОЕЗ Алабуга збираються зробити шість тисяч дронів.

 

 

Що за безпілотник?

 

Один із безпілотників, які атакували цілі у Татарстані, потрапив на відео. Для удару могли використати модифікований легкомоторний літак.

 

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров напередодні атаки на Татарстан говорив в інтерв’ю німецькій газеті Die Welt, що в Україні розробили моделі безпілотників, які здатні пролетіти понад 1000 кілометрів. СNN у статті про атаки українських дронів на російські НПЗ з посиланням на джерело повідомляло, що такі атаки в тому числі в глибокому тилу військ РФ стали можливими завдяки дронам більшої дальності. У деякі з них убудований штучний інтелект. Точність при перешкодах забезпечується за рахунок використання штучного інтелекту. На кожному літаку є термінальний комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість”, — стверджує співрозмовник телеканалу, пов’язаний із українською програмою розвитку безпілотників.

 

Важко боротися

 

Боротися з такими безпілотниками нелегко: при польоті над землею низько виявлення дронів радарами систем ППО може бути неефективним. Супротивник, що використовує такі дрони, може вибирати маршрут польоту зі слабким радіолокаційним покриттям. Україна для боротьби з атаками Шахедами створила мобільні вогневі групи на автомобілях із великокаліберними кулеметами, які, як стверджується, отримують дані про політ ворожих дронів від мережі акустичних датчиків, зібраних із тисяч мобільних телефонів (їх розміщують на стовпах на напрямках можливої атаки). Датчики і система автоматичного аналізу даних засікають звук прольоту дрону з шумним бензиновим двигуном і навіть напрямок його руху, що дозволяє мобільним групам влаштувати засідку на дрони, що низько летять.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Всі новини від: 1news.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 16994
Опубліковано: 02.04.24