Dark mode


A+ | Скинути | A-
Чи можна згасити гнів биттям посуду або голосним криком: роз’яснюють експерти
Чи можна згасити гнів биттям посуду або голосним криком: роз’яснюють експерти
Дослідники з Університету штату Огайо проаналізували 154 дослідження гніву, виявивши мало доказів того, що вихлюпування – як от, крик, биття посуду, швидкий біг чи вправи з гантелями, допомагає. У деяких випадках це може навіть посилити гнів і лють.

Чи ефективні “кімнати гніву”, де люди б’ють посуд

Учені переглянули дані 10 189 учасників різного віку, статі, культури та етнічної приналежності.

 – Висновки показують, що ключем до стримування гніву є зменшення фізіологічного збудження, – стверджує науковець Бред Бушман.

За словами Бушмана, на це дослідження вчених частково надихнула популярність “кімнат гніву”, де люди платять за те, щоб биттям посуду вивільнити гнів, позбутися травмуючого нав’язливого стану.

Науковці виявили, що це не більше, ніж бізнесовий проєкт. Навіть пробіжка не є ефективною стратегією, оскільки вона підвищує рівень збудження та в кінцевому підсумку є контрпродуктивною. Біг, чи вправи з гантелями, звісно, принесуть користь здоров’ю, але гнів не загасять.

У дослідженні розглядалися дії, що підвищують чи знижують збудження – приміром, бокс, їзда на велосипеді, біг, а також глибоке дихання, медитація та йога.

Не варто кричати, краще порахуй до 10

Дослідження виявило, що більшість традиційних способів не зменшують гнів, а деякі навіть посилюють його, причому біг підтюпцем найбільше сприяє цьому.

– Розлючені люди хочуть виплеснути свій гнів, але дослідження показує, що гарне відчуття, яке ми отримуємо від викиду, насправді підсилює агресію, – стверджує вчений.

Найбільш ефективними заходами для зниження збудження виявилися повільна йога, діафрагмальне дихання та тайм-аут.

Замість того, щоб намагатися виплеснути гнів, дослідники рекомендують придушити його, зменшивши вогонь. Тактика заспокоєння може позбавити гнів фізіологічного палива.

Потрібні додаткові дослідження, щоб прояснити ці висновки, але дослідники кажуть, що методи заспокоєння – навіть просто повільно порахувати до 10 – найкращий варіант швидкого приборкання гніву.

Читайте також

Психотерапевт розповів, що робити, якщо агресія направлена не на ворога, а на своїх

Джерело: ScienceAlert

Всі новини від: fakty.com.ua

Поділитися:

Наші мобільні додатки:

Показів: 17177
Опубліковано: 06.04.24